Rektörümüz Prof. Dr. Mahmut AYDIN’ın Ülkemizin “İlk İnsanlı Uzay Misyonunu” Gerçekleştiren Alper GEZERAVCI ile Yapılan Canlı Bağlantı Etkinliğiyle İlgili Mesajı

Rektörlük - 10 ay önce

Samsun Üniversitesi olarak şu an Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan ilk astronotumuz Sayın Alper GEZERAVCI ile canlı bağlantı yapmak üzere seçilmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.

27 Ocak 2024 saat 12:35’te gerçekleştirilen canlı bağlantı sırasında üniversitemiz öğrencileri Alper GEZERAVCI’ya merak ettikleri soruları sorma şansı elde etmişlerdir. Ayrıca bu etkinlikte yakın zamanda yörüngealtı uçuşuna katılacak olan 2. astronotumuz Sayın Tuva Cihangir ATASEVER de bizlerle birlikte olmuş ve bir söyleşi gerçekleştirmiştir. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından gerçekleştirilen bu organizasyonda öğrencilerimizle bir dizi etkinlik de gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında, dünya çapında ses getirecek olan çalışmalarda katkılarının artmasını gururla takip ettiğimiz böylesi bir zamanda, geleceğe katkılarının ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz ve var gücümüz ile nitelikli bir şekilde yetiştirmeye çalıştığımız üniversitemiz öğrencilerimizin de bu gururu bir nebze dahi olsa yakından hissedebileceği bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmak bizleri son derece mutlu ediyor.

Bu gibi etkinlikler ile aslında üniversitemizin, teorik eğitimin yanı sıra pratikte öğrencilerimizi güçlendirmek ve onlara çalışmalarında motivasyon yaratacak her türlü imkânı sağlamak olarak tabir edilebilecek misyonunu da pekiştiriyoruz.

Ekibim ile birlikte, üniversitemiz bünyesinde yapacağımız her faydalı işin aslında nasıl bir domino etkisi yaratacağının bilincinde hareket ediyoruz. Bunu da olabildiğince çeşitli alanlarda sağlamaya özen gösteriyoruz.

İzninizle bunlardan birkaçını sizler ile de paylaşmak isterim.

  • Öğrenci odaklı eğitim anlayışımızla kurduğumuz havacılık kampüsümüzün verdiğimiz lisans ve lisansüstü eğitim, akademik kadromuz, kurduğumuz atölye ve laboratuvarlar ile bu alanda öncü olmasını hedefledik.
  • Çevre dostu yaklaşımlar ve yeşil kampüs politikaları, üniversitemiz için hayati öneme sahiptir. Bu çerçevede üniversitemiz sürdürülebilirliği ve geri dönüşümü her zaman öncelikleri arasında tutmakta ve ilke edinmektedir. Bu ilkeler çerçevesinde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin dahil oldukları, Samsun Üniversitesinin mimari tasarım evrenine önemli katkı sunacak ve bu doğrultuda büyük aşamalar kat ettiğimiz Ballıca kampüsümüzün ve üniversitemizin ana omurgasını oluşturan fakültelerden biri olan Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde öğrencilerimiz için attığımız tüm adımların ve öğrencilerimizi teknik ve pratik olarak geliştirmek için uyguladığımız eğitim sisteminin görünür olmasından ve takdir görmesinden dolayı oldukça mutlu olduğumuzu paylaşmak isteriz.
  • Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizde Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği ve Uçak Bakım Onarım bölümlerimiz yer almaktadır. Bunun yanı sıra Uçuş Okulumuzda Pilotaj eğitimi sunuyoruz. SHGM tarafından onaylı SHY-145 yetkili Uçak Bakım Hangarlarımız vardır. Ayrıca sahip olduğumuz SHY-147 yetkisiyle Samsun Teknik markası altında Uçak Bakım Onarım teknisyenleri yetiştirilmektedir.
  • Kampüsümüzde yarattığımız uçuş okulu, bakım hangarları, sahip olduğumuz envanterler ve uçuş pisti ortamı sayesinde öğrencilerimizin havacılık ve savunma sanayii ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olarak eğitimlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Yüksek seviyede mezun istihdamımız ile sektördeki varlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
  • Uluslararası ve ulusal öğrenci projeleri ve yarışmalarına verdiğimiz özen ile öğrencilerimiz büyük başarılara imza attılar. Üniversite-Sanayi iş birliğine verdiğimiz önem ile öğrencilerimizi sektörden paydaşlarımız ile seminer, söyleşi ve konferans gibi etkinlikler ile buluşturuyoruz.
  • Ülkemizde son 20 yılda çocuklarımızın ve gençlerimizin havacılık, uzay ve teknoloji konularında kendilerini geliştirmek için çok önemli planlamalar yapıldı. Öyle ki ülkemizde bilim ve teknoloji merkezi sayısı geçmişte bir elin parmaklarını geçmezken şu an hemen hemen her şehrimizde en az bir bilim merkezi bulunmaktadır. Buralarda küçük yaşta bilimle, teknolojiyle, havacılıkla tanışan çocuklarımız geleceğin Özdemir Bayraktar’ı Aziz Sancar’ı ve Alper Gezeravcı’sı olmanın ilk ilhamını almaktadırlar. Bu ilham TEKNOFEST gibi tüm dünya tarafından örnek alınan bir festivalle artık üst bir evreye geçmiştir. Şimdi ise bilimin ve teknolojinin zirvesi olan uzaydayız! Hep başkalarının uzay araştırmalarını inceleyen toplumdan, kendi uzay araştırmalarını yapan bir topluma dönüşmenin haklı gururunu hep beraber yaşamalıyız.

Samsun Üniversitesi olarak ülkemizin “İnsanlı İlk Uzay Misyonunun” bir parçası olmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci asrının ilk günlerinde gerçekleştirilen ve TEKNOFEST yarışmalarında elde ettikleri özgüvenin sonucu olarak hayalleri artık dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olacak bu muhteşem gelişmeye liderlik ettiği için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a,  Samsun Üniversitesinin ülkemizin “insanlı ilk uzay misyonu” yolculuğunun bir parçası olmasını sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih KACIR’a, etkinlikte bizimle beraber olan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet YOZGATLIGİL’e Türkiye Uzay Ajansına, TÜBİTAK Uzay’a ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Sayın Ömer KÖKÇAM’a katkılardan dolayı üniversitem adına en kalbi duygularımla şükranlarımı arz ediyorum.

Prof. Dr. Mahmut AYDIN

Rektör

Öğrenci Destek