Samsun Üniversitesi, Türkiye’nin Uzay Yolculuğuna Tanıklık Etti!

Uncategorized - 9 ay önce

Ülkemizin Milli Uzay Programı kapsamında “İnsanlı İlk Uzay Misyonu”nun parçası ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, Samsun Üniversitesi öğrencileriyle tarihi bir canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde düzenlenen etkinliğe Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, 19 Mayıs Kaymakamı İbrahim Civelek, 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin, Prof. Dr. Salih Kesgin, Prof. Dr. Selahattin Kaynak, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Geleceğin Astronotları Samsun Üniversitesinde Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever ile Buluştu

Uzaydaki ilk astronotumuz Alper Gezeravcı, Samsun Üniversitesi öğrencileriyle canlı bağlantı kurarak uzay istasyonunun işleyişi, teknik özellikleri ile uzayda yaptığı bilimsel deneyler hakkında bilgiler paylaştı. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Gezeravcı, uzayda karşılaştığı zorluklar ve Dünya’ya bakmanın verdiği hissiyat gibi konulara değindi. Uzayın sınırsız keşif alanı olduğunu ve gençlerin bu alanda kariyer yapmalarının öneminin altını çizdi.

Alper Gezeravcı’nın yanı sıra programda, ülkemizin bir diğer gururu ve yakın zamanda yörüngealtı uçuşuna katılacak olan ikinci astronotumuz Tuva Cihangir Atasever de Ballıca Kampüsü’nde öğrencilerle bir araya geldi. Canlı bağlantının ardından Tuva Cihangir Atasever gerçekleştirdiği söyleşide, uzay keşfinin önemi, kendi eğitim ve hazırlık süreci hakkında bilgiler paylaştı ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Rektör Aydın: “İlk Astronotumuz Sayın Alper Gezeravcı İle Canlı Bağlantı Yapmak Üzere Seçilmenin Gururunu ve Mutluluğunu Yaşıyoruz.”

Programda günün anlam ve önemine dair konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Samsun Üniversitesi olarak şu an Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görev yapan ilk astronotumuz Sayın Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı yapmak üzere seçilmenin gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.  27 Ocak 2024 saat 12:35’te gerçekleştirilen canlı bağlantı sırasında üniversitemiz öğrencileri Alper Gezeravcı’ya merak ettikleri soruları sorma şansı elde etmişlerdir. Ayrıca bu etkinlikte yakın zamanda yörüngealtı uçuşuna katılacak olan 2. astronotumuz Sayın Tuva Cihangir Atasever de bizlerle birlikte oldu. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından gerçekleştirilen bu organizasyonda öğrencilerimizle bir dizi etkinlik de gerçekleştirilmiştir. Ülkemizin bilim ve teknoloji alanında, dünya çapında ses getirecek olan çalışmalarda katkılarının artmasını gururla takip ettiğimiz böylesi bir zamanda, geleceğe katkılarının ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz ve var gücümüz ile nitelikli bir şekilde yetiştirmeye çalıştığımız üniversitemiz öğrencilerimizin de bu gururu bir nebze dahi olsa yakından hissedebileceği bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmak bizleri son derece mutlu ediyor. Bu gibi etkinlikler ile aslında üniversitemizin, teorik eğitimin yanı sıra pratikte öğrencilerimizi güçlendirmek ve onlara çalışmalarında motivasyon yaratacak her türlü imkânı sağlamak olarak tabir edilebilecek misyonunu da pekiştiriyoruz. Ekibim ile birlikte, üniversitemiz bünyesinde yapacağımız her faydalı işin aslında nasıl bir domino etkisi yaratacağının bilincinde hareket ediyoruz. Bunu da olabildiğince çeşitli alanlarda sağlamaya özen gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Aydın: “Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Alanında Öncü Olmayı Hedefliyor.”

Samsun Üniversitesinin benimsediği öğrenci odaklı eğitim anlayışı ve kurdukları havacılık kampüsünün verdiği lisans ve lisansüstü eğitim, akademik kadrosu, kurdukları atölye ve laboratuvarlar havacılık ve uzay alanda öncü olmayı amaçladıklarını belirten Rektör Aydın hedeflerini şu cümlelerle aktardı: “Çevre dostu yaklaşımlar ve yeşil kampüs politikaları, üniversitemiz için hayati öneme sahiptir. Bu çerçevede üniversitemiz sürdürülebilirliği ve geri dönüşümü her zaman öncelikleri arasında tutmakta ve ilke edinmektedir. Bu ilkeler çerçevesinde Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerimizin dahil oldukları, Samsun Üniversitesinin mimari tasarım evrenine önemli katkı sunacak ve bu doğrultuda büyük aşamalar kat ettiğimiz Ballıca kampüsümüzün ve üniversitemizin ana omurgasını oluşturan fakültelerden biri olan Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde öğrencilerimiz için attığımız tüm adımların ve öğrencilerimizi teknik ve pratik olarak geliştirmek için uyguladığımız eğitim sisteminin görünür olmasından ve takdir görmesinden dolayı oldukça mutlu olduğumuzu paylaşmak isteriz.

-Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemizde Havacılık ve Uzay Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği ve Uçak Bakım Onarım bölümlerimiz yer almaktadır. Bunun yanı sıra Uçuş Okulumuzda Pilotaj eğitimi sunuyoruz. SHGM tarafından onaylı SHY-145 yetkili Uçak Bakım Hangarlarımız vardır. Ayrıca sahip olduğumuz SHY-147 yetkisiyle Samsun Teknik markası altında Uçak Bakım Onarım teknisyenleri yetiştirilmektedir.

-Kampüsümüzde yarattığımız uçuş okulu, bakım hangarları, sahip olduğumuz envanterler ve uçuş pisti ortamı sayesinde öğrencilerimizin havacılık ve savunma sanayii ile ilgili bilgi ve tecrübe sahibi olarak eğitimlerini tamamlamalarını hedefliyoruz. Yüksek seviyede mezun istihdamımız ile sektördeki varlığımızı sürdürmeye devam ediyoruz.

-Uluslararası ve ulusal öğrenci projeleri ve yarışmalarına verdiğimiz özen ile öğrencilerimiz büyük başarılara imza attılar. Üniversite-Sanayi iş birliğine verdiğimiz önem ile öğrencilerimizi sektörden paydaşlarımız ile seminer, söyleşi ve konferans gibi etkinlikler ile buluşturuyoruz.

-Ülkemizde son 20 yılda çocuklarımızın ve gençlerimizin havacılık, uzay ve teknoloji konularında kendilerini geliştirmek için çok önemli planlamalar yapıldı. Öyle ki ülkemizde bilim ve teknoloji merkezi sayısı geçmişte bir elin parmaklarını geçmezken şu an hemen hemen her şehrimizde en az bir bilim merkezi bulunmaktadır. Buralarda küçük yaşta bilimle, teknolojiyle, havacılıkla tanışan çocuklarımız geleceğin Özdemir Bayraktar’ı, Aziz Sancar’ı ve Alper Gezeravcı’sı olmanın ilk ilhamını almaktadırlar. Bu ilham TEKNOFEST gibi tüm dünya tarafından örnek alınan bir festivalle artık üst bir evreye geçmiştir. Şimdi ise bilimin ve teknolojinin zirvesi olan uzaydayız! Hep başkalarının uzay araştırmalarını inceleyen toplumdan, kendi uzay araştırmalarını yapan bir topluma dönüşmenin haklı gururunu hep beraber yaşamalıyız.”

Rektör Aydın’dan Uzay Misyonumuzun Öncülerine Teşekkür

Samsun Üniversitesi olarak ülkemizin “İnsanlı İlk Uzay Misyonunun” bir parçası olmanın gururunu ve sevincini yaşadıklarını dile getiren Rektör Aydın konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Cumhuriyetimizin ikinci asrının ilk günlerinde gerçekleştirilen ve TEKNOFEST yarışmalarında elde ettikleri özgüvenin sonucu olarak hayalleri artık dünyaya sığmayan çocuklarımıza ilham kaynağı olacak bu muhteşem gelişmeye liderlik ettiği için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a,  Samsun Üniversitesinin ülkemizin “insanlı ilk uzay misyonu” yolculuğunun bir parçası olmasını sağlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır’a, etkinlikte bizimle beraber olan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’e Türkiye Uzay Ajansına, TÜBİTAK Uzay’a ve TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanı Sayın Ömer Kökçam’a katkılardan dolayı Üniversitem adına en kalbi duygularımla şükranlarımı arz ediyorum. ”

Vali Tavlı: “Hayallerinizi Gerçekleştirmeniz İçin Sınır Yoktur”

Programda konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı ise, “Alper Gezeravcı’nın Uzay Zirvesi’nde olması, benim için tarihi bir öneme sahip. Bu önemi tarih yazacak. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve diğer bakanlarımız, gençlerimizin hayallerini gerçekleştirmek için üniversitelerimiz ve bilim insanlarımızla birlikte büyük projelere imza attılar ve atmaya devam ediyorlar. Bu vesileyle, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve aziz Türk milletinin bir mensubu olarak onur, gurur ve şeref duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hayallerinizi gerçekleştirmeniz için sınır yoktur. Türkiye’nin ve Atatürk milletinin yolu açık olsun.” diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Prof. Yozgatlıgil: “Sadece Bir Teknolojik Başarı Değil, Aynı Zamanda Ulusal Bir Gurur Kaynağı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ise konuşmasında Türkiye’nin uzay ve havacılık alanlarındaki ilerlemelerine dikkat çekti ve bu alanlarda faaliyet gösteren genç yeteneklerin önemini vurguladı. Türkiye’nin uzay alanındaki son başarılarını değerlendiren Yozgatlıgil, bu başarıların sadece teknolojik alanlarda değil, aynı zamanda ulusal gurur açısından da önemli olduğunu belirterek, “Milli teknoloji hamlemiz kapsamında, uzayın sınırsızlığında bir Türk vatandaşının varlığını sağlamak, sadece bir teknolojik başarı değil, aynı zamanda ulusal bir gurur kaynağıdır,” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Yozgatlıgil, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında daha büyük başarılara imza atmasında gençlerin enerjisi ve tutkusunun kilit bir rol oynayacağını vurgulayarak Devlet olarak gençlerin eğitimine yapılan yatırımların artarak süreceğini ve uluslararası işbirliklerinin genişletilerek gençlere dünya çapında rekabet edebilecekleri platformlar sunulacağını belirtti. “Hep birlikte, bilim ve teknolojinin ışığında daha aydınlık bir geleceğe doğru ilerleyeceğiz.” diyerek sözlerini tamamlayan Yozgatlıgil, Samsun Üniversitesinde gençlerle olan buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Öğrenciler Bilgi Yarışmasında Keyifli Dakikalar Yaşadılar

Konuşmaların ardından programın sonunda düzenlenen bilgi yarışması ile öğrenciler, uzay ve bilim alanında bilgilerini test etme imkânı buldu. Öğrenciler arasında heyecan oluşturan yarışma bilimin eğlenceli yönünü de ortaya koydu. Programın kapanışında Rektör Aydın’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve Tuva Cihangir Atasever’e hediye takdiminin ardından hatıra fotoğrafı çekimi için tüm katılımcılar sahneye davet edilerek bu tarihi gün, hem fotoğraflarda hem de katılımcıların hafızalarında ölümsüzleştirildi.

Samsun Üniversitesi’nde gerçekleşen bu etkinlik, Türkiye’nin uzay yolculuğunda emin adımlarla ilerlediğinin ve gençlerin bu büyük maceranın bir parçası olma konusundaki heyecanının bir göstergesi oldu. Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in katılımıyla gerçekleşen bu etkinlik, öğrencilere ilham verdi ve Türkiye’nin uzaydaki geleceğine dair umutları yeşertti.

Öğrenci Destek