Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde bu yıl Atatürk Havalimanında 7. kez düzenlenen ve Samsun Üniversitesinin de akademik paydaşı olduğu TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, yoğun bir katılımla kapılarını açtı. 27 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival için açılış töreni düzenlendi.
Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin ve paydaş kurumların temsilcileri katıldı.
TEKNOFEST Çığ Gibi Büyüyor
Açılış töreninde konuşan TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir TEKNOFEST’in Türkiye için önemini ve değerini vurgulayarak TEKNOFEST’i zihinlerde başlayan sessiz devrim olarak nitelendirdiler. Açılış konuşmalarının ardından Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı ve TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve KKTC Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun yanı sıra Libya, Malta, Burkina Faso, Birleşik Arap Emirlikleri ve Nijerya’dan üst düzey katılımcıların butona basmasıyla TEKNOFEST’in resmi açılışı gerçekleştirildi.
Samsun Üniversitesi P06 Numaralı Stantta
Açılış töreninin ardından Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin farklı stantları gezerek çalışmalar ve projeler hakkında bilgi edindiler. Paydaş kurum olarak P06 numaralı stantta yer alan Samsun Üniversitesi, finalist takımların projeleri ve yaptığı bilimsel etkinliklerle ziyaretçilerden yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Samsun Üniversitesi standını ziyaret eden katılımcılar stantta sergilenen projeler hakkında yetkililerden bilgi alarak projeleri incelediler. Samsun Üniversitesi, 1 Mayıs Pazartesi gününe kadar İstanbul Atatürk Havalimanı TEKNOFEST alanında bulunan PO6 numaralı standa tüm katılımcıları bekliyor.
TEKNOFEST Heyecanı 1 Mayıs’a Kadar Devam Edecek
Her yıl büyümeye devam eden, 5 gün boyunca teknoloji, bilim, havacılık-uçuş gösterileri, sergiler, zirveler, atölyeler, teknoloji yarışmaları ödül törenleri, sahne gösterileri ve etkinliklerle TEKNOFEST’i milyonlarca teknoloji meraklısının ziyaret etmesi bekleniyor. Teknoloji ve bilim farkındalığı oluşturarak Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST’te birbirinden farklı kategorilerde yarışmacılar boy gösterecek. 5 günlük festivalde teknoloji, bilim, havacılık-uçuş gösterileri, ödül törenleri, sergiler, zirveler, atölye çalışmaları ve etkinliklerle dolu programlar yer alacak. Türk Yıldızları, SOLOTÜRK akrobasi timleri, AKINCI, HÜRKUŞ ve ATAK Helikopteri gibi milli imkânlarla geliştirilen hava araçlarının gösterilerine sahne olacak festival alanında ziyaretçiler, çeşitli teknolojileri ve simülasyon deneyim alanlarını deneyimleyecek, son çıkan teknolojiler hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşabilecek.
Rektör Mahmut Aydın’dan BAYRAKTAR-KEMANKEŞ VE TB3’e Övgü
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bu yıl 7’ncisi düzenlenen TEKNOFEST 2023 kapsamında BAYKAR standını ziyaret etti. TEKNOFEST 2023’te ilk kez sergilenen Türkiye’nin mini akıllı seyir füzesi BAYRAKTAR-KEMANKEŞ’i yerinde inceleyen Rektör Aydın, füzenin geliştirilme süreci ve teknik özelliklerine ilişkin yetkililerden çeşitli bilgiler aldı.
Muharebe Sahasında Büyük Avantaj
BAYKAR Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın’a Türkiye’nin akıllı seyir füzesi BAYRAKTAR KEMANKEŞ ve BAYRAKTAR TB3 hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Rektör Mahmut Aydın’a verdiği bilgilerde BAYRAKTAR-KEMANKEŞ’in jet motorundan, oturtulmuş kamera sistemine, yapay zekâ yazılımlarından sistem tasarımına tümüyle milli ve özgün olduğunu belirten Özbek, füzenin muharebe sahasında büyük avantajlar sağladığını söyledi. Mevcut lazer güdümlü silahların muharebe sahasında hedefe yaklaşmak zorunda olmasının büyük tehlike yarattığına işaret eden Özbek, BAYRAKTAR KEMANKEŞ sayesinde TB2 veya ana platform uçakla havadan havaya haberleşme sağlayabildikleri için, uzak mesafelerden, riskli bölgelere girmeden dahi düşman unsurlarına taarruz yapabilecek bir kabiliyete erişmiş olduklarını belirtti. BAYRAKTAR TB3’ün de BAYKAR tarafından milli ve özgün olarak geliştirildiğinin altını çizen Özbek, TB3 SİHA’nın kanat yapısındaki katlanabilirlik özelliği sayesinde kısa pistli gemilerden iniş ve kalkış imkânına sahip olan dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacağına dikkat çekti. BAYKAR Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek BAYRAKTAR TB3’ün ayrıca görüş hattı ötesi haberleşme özelliklerine de sahip olacağını da belirterek bu özelliği sayesinde çok uzun mesafelerden kumanda edilerek keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlar ile taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra ederek Türkiye’nin caydırıcı gücüne büyük katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi.
BAYKAR Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek’e verdiği değerli bilgiler için teşekkür eden Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, BAYKAR’ın geliştirdiği Türkiye’nin milli ve özgün seyir füzesi BAYRAKTAR-KEMANKEŞ ve BAYRAKTAR TB3’ün hepimizin gurur kaynağı olduğunu belirterek Burak Özbek nezdinde tüm BAYKAR ailesine çalışmalarında başarı temennilerinde bulundu.
Adını, attığı okla en zorlu şartta dahi hedefi tam isabetle vuran okçulardan alan KEMANKEŞ, 1 Mayıs’a kadar Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST 2023’te sergilenecek.