TEKNOFEST 2022 Karadeniz hazırlıkları kapsamında Samsun’da bulunan T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı ve BAYKAR Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ile Mühendislik Fakültesinin 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Açılış Dersi için öğrencilerle bir araya geldi.
Selçuk Bayraktar: “Bizim hedefimiz, bürokrasinin koridorlarında değil, havada uçabilen uçaklar yapmaktı.”
Öğrencilerin coşkulu karşılamasıyla derse başlayan Selçuk Bayraktar, geçmişten bugüne havacılık tarihinden ve kendi hayatından örnekler sundu. BAYKAR’ın kuruluş hikâyesini aktaran Bayraktar, gençleri teşvik edecek fikir ve tavsiyelerinin yanında Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemini hatırlatarak şunları söyledi:
“Bizler için aslolan menzil değil mücadelenin kendisidir. Bu serüvenin ilk adımı olan Bayraktar Mini İHA’dan bugüne geliştirdiğimiz tüm teknolojilerimiz, büyük mücadelelerle hayata geçti.
2004 yılında bir yandan araştırma görevlisi olarak Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde yüksek lisansıma devam ediyordum, diğer yandan Mini İHA projemizi Savunma Sanayii Müsteşarlığına sunmak için çalışıyorduk. Hedefimiz, Mini İHA sınıfında da olsa ilk milli tasarım insansız hava aracını ülkemize kazandırmaktı. O dönemde Türkiye savunma sanayiinde neredeyse tamamen yurt dışına bağımlıydı. Hele ki hava araçları söz konusu olduğunda ithal menşeli ürünlerden başkasını konuşmak bile mümkün değildi.
Hiç unutmam, savunma sanayiindeki bir bürokrata projemizi sunduğumuzda ‘Evladım, akıllı çocuklarsınız. İyi okumuşsunuz, çalışmalarınız da iyi. Ama bakın yabancılar almış başını gitmiş. Onlara yetişmemiz asla mümkün değil. Siz en iyisi bu işlerle uğraşmayın. Siz aramızda köprü olun, tercümanlığımızı yapın yeter, daha da fazla zorlamayın’ demişti. Bizim de mücadelemiz burada başladı. O zaman anladık ki, bu toprakların bize yüklediği sorumluluk çok büyük.
Milli İHA geliştirme serüveninde Bayraktar ailesi olarak hep birlikte çalıştık. Babam rahmetli Özdemir Bayraktar son nefesine kadar azim ve gayretle çalıştı. Evlenene kadar evim olmadı, hep iş yerinde kaldım. Biz henüz doğmadan kartlı bilgisayarlarda yazılım yapan annem Canan Bayraktar, ‘Oğullarım, bu geliştirdiğimiz teknolojiyi her türlü engellemelere, entrika ve yıldırma politikalarına rağmen Türk ordusunun şerefli evlatlarının hizmetine sunmamanız halinde sizleri başarısız addedeceğimin bilinmesini, süt hakkım olarak niyaz ediyorum’ demişti. Bu nasihat en zor zamanlarda bile bizlere güç verdi.
Bizim hedefimiz, yazılımları yurtdışında tasarlanan montaj uçaklar yapmak değil, en kritik uçuş-kontrol sistemlerini kendimizin geliştirdiği İHA’ları semalarımızda uçurmaktı. Bizim hedefimiz, bürokrasinin koridorlarında değil, havada uçabilen uçaklar yapmaktı. Allah’a şükürler olsun, hedefimizden hiç şaşmadık. Uçaklarımız hep sahada, cephe hattında görev yaptı. Biz de teknik ekibimizle beraber bu sistemlerin en iyi şekilde geliştirilmesi için ilk günden itibaren güvenlik güçlerimizle sahadayız. Eğer bugün kendi sınıfında dünyanın en iyisi kabul edilen insansız hava araçlarına sahipsek bu başarının altında güvenlik güçlerimizle eşgüdüm halinde, adeta omuz omuza verdiğimiz mücadele yatıyor.”
Açılış dersi, soru cevap kısmının ardından hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle son buldu.
Bayraktar: “Aday şehirleri değerlendirdiğimizde Karadeniz Bölgesi ve Karadeniz’in gözbebeği, ulusun kurtuluş destanının yazıldığı Samsun’da karar kıldık.
Selçuk Bayraktar, açılış dersi öncesinde de Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasında şunları söyledi: “TEKNOFEST’i bir yıl İstanbul’da, bir yıl Anadolu’da düzenliyoruz. İlk Anadolu turu 2020’de Gaziantep’te olmuştu. Pandemi kapsamında olduğu için halka açık değildi, sadece yarışmalar vardı. 2021’de İstanbul’da düzenledik. Onun öncesinde aday şehirleri değerlendirdiğimizde Karadeniz Bölgesi ve Karadeniz’in gözbebeği, ulusun kurtuluş destanının yazıldığı Samsun’da karar kıldık. TEKNOFEST’in bitiminin ertesi gününde diğer TEKNOFEST’e hazırlanmaya başlıyoruz. Samsun’a değerlendirme yapmaya geldik. Beklediğimizden çok daha iyi bir şekilde hazırlığımız devam ediyor. TEKNOFEST’te sağlıkta yapay zekâdan, akıllı ulaşım teknolojilerine 36 farklı alanda yarışmamız var. Savunma sanayii yarışmaları sadece ilk yılında, 2018’de biraz ağırlıktaydı çünkü TEKNOFEST ilk yılında daha çok savunma sanayii alanlarındaki başarılar üzerine kurgulanmıştı. Sonraki yıllarda insansız hava araçlarımızın savunma sanayii alanında olduğu gibi büyük başarılar elde edebilmesi ve gençlerimizin özellikle bu alanlara teşvik edilmesi için yarışmaların yüzde doksanından fazlasını sivil alanlar üzerine tasarladık. İlk yıllarda dünya çapında ilgi görecek yarışmalar olmuştu. Bu yarışmaların düzeyi biraz daha vasat seviyedeydi. Özellikle benim dikkatimi 2021’de çeken şu oldu: Dünyadaki yüksek teknoloji alanına odaklandığımızda, bu alanlarda başarılı olmayı bütün insanlığın ve milletimizin yararına olacak şekilde hedeflediğimizde, ahlaki bir temele oturacak şekilde düsturumuzu belirlediğimizde ve özellikle bugünün yarışlarına değil de teknoloji trendlerine odaklandığımızda dünyada bu alanın en iyisi olabiliriz diyen yüzlerce gencin var olduğunu gördüm. İlk yıllarda bunu pek görmüyorduk. Açıkçası bu özgüvenin bu denli gelişmiş olması TEKNOFEST’in en büyük başarısı diyebilirim. Kimi yarışmalara katılan genç takımlar kendi girişimlerini kurdular, hatta bu girişimleri ticarileştirdiler. Dünyada benzer yarışmalara katılarak dereceye giren takımlarımızın olduğunu gördük. Özellikle söylediğim gibi bu alanda özgüvenin yükselmiş olması, dünyanın en iyisini yapabilen gençlerin sayısının da artmış olması beni ve paydaş ekiplerimizi çok mutlu etti”.
Selçuk Bayraktar’a programda Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Ondokuz Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ve protokol üyeleri eşlik etti.
Samsun Üniversitesi öğrencileri ve önceki TEKNOFEST’lere katılıp çeşitli ödüller alan takım üyeleriyle yakından ilgilenen Bayraktar, gayretlerinden dolayı kendilerini tebrik etti.