Samsun Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aykut Ekinci, Covid-19 salgınının konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarına etkisi konulu TÜBİTAK projesi ile 8 Şubat’ta Bloomberg HT’de yayınlanan Zeliha Saraç’la 30 Dakika programına konuk oldu.
Ekinci, Prof. Dr. Selahattin Kaynak ve Doç. Dr. Havvanur Feyza Kaya ile birlikte hazırladıkları TÜBİTAK projesinde Covid-19 salgınının konut ve ticari gayrimenkul fiyatlarına etkisini incelediklerini belirtti. Projenin, sektör paydaşları ile olan çalıştay toplantısının Aralık sonunda yapıldığını ifade eden Ekinci, proje ile ilgili değerlendirmelerini Bloomberg HT’de izleyenlerin dikkatine sundu.
“Kredi Paketi Genişleme Dönemi Konut Fiyatlarında Artış Yönünde Güçlü Etkiye Sahip”
Konut sektörünün Covid-19 resesyonuna girdiğini söyleyen Doç. Dr. Aykut Ekinci, “Proje, Covid-19 salgını nedeniyle kapatma ve sokağa çıkma kısıtlamalarının en yoğun olduğu Nisan ve Mayıs aylarında, konut sektörünün Covid-19 resesyonuna girdiğini gösteriyor. Konut satışları uzun dönemli ortalaması olan aylık 108 binden, Nisan ve Mayıs aylarında 40 binli seviyelere kadar gerileyerek tarihi dip seviyelerini gördü. Ayrıca kurulan model aracılığıyla, Covid-19 salgınının konut fiyatlarını düşürücü etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşıldı. Diğer taraftan, 1 Haziran’da açıklanan konut kredi paketi ile konut sektöründe aylık konut satışları 230 bine kadar yükselerek tarihi zirvesini gördü. Haziran ve Temmuz ayları, konut sektöründe kredi paketi genişleme dönemi olarak isimlendirildi. Bu dönemin konut fiyatlarında artış yönünde güçlü etkiye sahip olduğu bulundu,” dedi.
“Covid-19 Döneminde Ticari Gayrimenkul Fiyatları Faiz Düşüşünden Olumlu Ve Tüketici Güveni Düşüşünden Olumsuz Etkilendi”
“Model sonuçları konut fiyat artışında faiz düşüşünden daha ziyade, kredi koşullarındaki gevşemenin etkili olduğu sonucuna vardı,” diyerek sözlerini sürdüren Ekinci, “Bilindiği üzere kredi paketi ile konut kredilerinde vade 15 yıla çıkarılırken; geri ödeme başlangıcı ise kredi kullanım tarihinden sonraki bir yıla ötelenebiliyordu. Ticari gayrimenkul fiyatları için büro/ofis ve dükkân/mağaza kategorilerinde kurulan modeller, Covid-19’un ticari gayrimenkul fiyatlarını düşürdüğünü gösteriyor. Ayrıca Covid-19 döneminde ticari gayrimenkul fiyatları faiz düşüşünden olumlu ve tüketici güveni düşüşünden olumsuz etkilendi. Proje, önümüzdeki beş yılda Covid-19 benzeri bir salgının tekrarlama olasılığının yüksek olduğu ve bu nedenle kamu ve özel sektör kuruluşlarının mikro temelli, il bazında, big dataya dayanan değişkenler üretmesi ve yayınlanmasının benzer bir salgın durumunda daha hızlı ve etkili tedbirler almada ve ekonomi politikalarının sonuçlarını anlamada önemlidir,” şeklinde konuştu.
Program Videosunu İzlemek İçin TIKLAYINIZ