Nitelikli Toplum İçin Nitelikli Üniversite hedefiyle beş yıl önce eğitim hayatına başlayan Samsun Üniversitesi’nin kuruluş yıldönümü, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kutlamalar kapsamında organize edilen “5. Yılında Samsun Üniversitesi” temalı program Şehit Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirildi. Çok sayıda davetlinin yoğun ilgi gösterdiği programa AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, AK Parti Samsun Milletvekilleri, Ahmet Demircan, Fuat Köktaş, Ersan Aksu, Orhan Kırcalı, CHP Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı M. Sabri Kılıç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Kaynak, Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Prof. Dr. Ali Bilgin, Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Salih Kesgin, belediye başkanları, kamu kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, çok sayıda kurum, kuruluş ve firma yetkilisi, sivil toplum kuruluşlarının sorumluları, Samsun Üniversitesi akademik ve idari personeli katılım gösterdi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının seslendirilmesi ile başlayan etkinlik, Samsun Üniversitesini tanıtan sinevizyon gösteriminin ardından protokol konuşmaları ile devam etti.
Programın açılış konuşmasında davetlilere hitap eden Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, konuşmasında Samsun Üniversitesinin kuruluş sürecinden itibaren sürekli artan bir ivmeyle gösterdiği bilimsel başarıları ile teknoloji ve akademik alanda hayata geçirdiği önemli eğitim yatırımlarına ilişkin bilgilere yer verdi.
Hedefimiz Yenilikçi ve Üretken Bir Kurum Olmak
Rektör Aydın, Samsun Üniversitesi olarak zihinlerdeki duvarları yıkarak toplumun tüm kesimleri ile etkin iletişim kurmayı ve özgür düşünen bireyler yetiştirerek nitelikli bir topluma yön vermeyi hedeflediklerini belirterek şunları söyledi: “Üniversitemiz 18 Mayıs 2018’de kurulduğundan bu yana, her yıl dönümünde başarılarımızı ve mesuliyetlerimizi yeniden hatırlıyor, gözden geçiriyor, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında öncü olmak için sürekli yeni yollar arıyoruz. Bu arayışın sürekliliğinin ve dinamizminin gerekli olduğuna ve bir üniversitenin olmazsa olmaz misyonu olduğuna inanıyorum. Kurucu Rektör olarak atandığım 10 Eylül 2018’den itibaren çalışma arkadaşlarımla birlikte ülkemizin ve bölgenin çok boyutlu ve katmanlı toplumsal ihtiyaçlarını belirlemeye ve karşılamaya çalışıyoruz. Ayrıca öğrencilerimize dönük olarak fakülte, enstitü ve yüksekokullarda verilen eğitim-öğretimin kalitesini dinamik bir usulle sürekli iyileştirmenin ve akademik kadromuzun birikimlerini göz önünde bulundurarak üniversitemizdeki araştırma faaliyetlerini desteklemenin gayreti içerisindeyiz. Bununla birlikte, yeni kurulan fakülteler, enstitü, yüksekokullar, merkezler ve idari birimler ile üniversitemizi daha yenilikçi ve üretken bir eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme kurumu haline getirme hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Ülkemizin kıymetli bir endüstriyel mirası olarak bize emanet edilen binaların dönüşümü, yenilenmesi ve niteliklerinin arttırılması hususunda da yol alıyoruz. Gayret ve çabalarımızın olumlu yansımalarını başta Samsun şehri olmak üzere ülkemiz genelinde gözlemliyoruz. Bu durum bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor ve daha fazlasını yapmaya yönelik en kıymetli motivasyon kaynağımız oluyor. İlgi gösteren, görüş bildiren, önerilerini ileten, maddi ve manevi destek sunan her kurum ve kişiye minnettarız.”
Duvarsız Üniversite Modeli İle Nitelikli Üniversite
Samsun Üniversitesinin kültürel köklere bağlı olma ve üzerinde yükseldiği tarihsel mirasın hakkını vererek onu geleceğe taşıma esasına dayanan bir eğitim anlayışına sahip olan bir üniversite olduğunu dile getiren Rektör Aydın, “Kuruluşumuzdan bu yana tüm paydaşlarımızla birlikte geliştirdiğimiz ‘Duvarsız Üniversite’ modelimizle, zihinlerdeki duvarları yıkarak toplumun tüm kesimleri ile etkin iletişim kurmayı ve özgür düşünen bireyler yetiştirerek nitelikli bir topluma yön vermeyi hedef edindik. Söz konusu felsefe, yaklaşım ve hedeflerimiz; odaklandığımız alanlar çerçevesinde, çevre dostu yaklaşım ve yeşil kampüs politikaları uygulamak, her türlü geri dönüşüme öncelik vermek, üniversite-sanayi iş birliğinde sürdürülebilir politikalar geliştirmek, sürekli üretim, bilimsel ve teknolojik yeniliklerin sınırları ortadan kaldırdığı yüksek teknolojiye sahip alanlarda ülkemize her alanda katma değer sağlayacak genç mezunlar yetiştirmek gibi amaçları içeriyor.” diye konuştu.
Sorunlara Hızlı ve Kesin Çözümler Ürettik
Pandemi döneminin olağandışı koşullarının Samsun Üniversitenin kuruluş ve şekillenişinde önemli bir rol oynadığını hatırlatan Rektör Aydın, önemli projeleri hayata geçirme sürecinde öngörülemez sorun ve zorluklarla yüzleştiklerine dikkat çekti. Rektör Aydın konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Kuruluşumuz ve şekillenişimiz bütün dünyayı etkileyen pandemi döneminin olağandışı koşullarıyla birlikte okunmalı. Bugün dünyadaki bütün üniversitelerin cevap bulması gereken soru, üniversitelerin bu yeni gelişen süreçlerde yollarına konvansiyonel araç ve yöntemlerle mi devam edeceği, yoksa kendilerini yeniden yapılandırıp özgün ve dinamik yolları mı bulacakları sorusudur. Her ne kadar pandeminin etkisi ülkeden ülkeye, kurumdan kuruma farklılık gösterse de her bir tecrübenin kendi bulunduğu bağlam içerisinde kendine özgü yenilikçi çözümler üretebileceğini çok iyi biliyoruz. Bu öngörülemez ve kritik sorun özelinde derslerimizi iki yıl boyunca uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirdik. Daha sonra örgün eğitime dönüş yaparken ülke olarak yaşadığımız yüzyılın en büyük deprem felaketi nedeniyle hibrit eğitim modelini uygulamaya başladık. Bütün bu sorunlara hızlı tepkiler vererek öğrencilerimizin gelişimlerini üst düzeyde sürdürebileceği çözümler ürettik. Oluşturduğumuz ‘Duvarsız Üniversite’ modelimiz sayesinde öğrencilerimiz ile öğretim üyelerimiz arasında sürekli ve etkili bir iletişim kurulmuş ve öğrencilerimiz aktif öğrenme sürecine dâhil olmuşlardır. Kuruluşumuzun beşinci yılında, bölgemizin temel ihtiyaçlarıyla birlikte ülkemizin ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri ve benimsediğimiz ‘Duvarsız Üniversite’ modeli çerçevesinde üniversitemizin toplumdaki rolünü aralıksız bir çabayla değerlendiriyoruz. İçinde yaşadığımız yüzyılda ortaya çıkan pandemi gibi her yeni soruna rağmen şehirden ve sektörden uzak kalmamayı, bilgi ve tecrübe transferini her zaman sürdürmeyi en önemli ilke olarak belirledik. Bölgesel ihtiyaçlar ve üniversite-sanayi iş birliği başta olmak üzere Samsun şehri ve Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisini ayakta tutan bütün sektörlerle ilişkilere öncelik verdik. Bu kapsamda sektörden büyük ölçekli, ihracat potansiyeli yüksek, yüksek teknolojik içerikli ürünler üreten ve dünyaya mal/hizmet satan yaklaşık 50 firmayla protokoller yaparak; ortak malzeme ve mekân kullanımı, iş yerinde mesleki eğitim, staj, ortak iş gücü, akademik danışmanlık, ortak proje, istihdam gibi konularda çalışmalar gerçekleştirdik. Sadece uygulamalı teknik bilimler değil, sosyal bilimlerin de uygulamalı yönünü ön plana çıkarmaya çalıştık. Öğrencilerimizin staj programlarını teşvik ve destekleme gayretimiz üniversite ve şehir arasındaki görünmez duvarı giderek silikleştirdi.”
Kısa Zamanda Her Alan ve Branşta Büyük Başarılar
Üniversite-toplum arasındaki sınırları kaldırarak ve duvarları yıkarak “nitelikli bir toplum için nitelikli bir üniversite” olma yolunda belirledikleri tüm hedefleri birer birer gerçekleştirdiklerini vurgulayan Rektör Aydın: “Bu bağlamda kuruluşundan bugüne değin, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi öğrencilerinin TÜBİTAK 2209A-B projeleri kapsamında sosyal, iktisadi ve toplum bilimleri konuları üzerine başvurduğu toplamda 111 projesinin kabul alması muazzam bir gayretin sonucudur. Benzer şekilde, Samsun’da gerçekleştirilen TEKNOFEST 2022 teknoloji yarışmalarında beş projeyle fakültemiz öğrencileri finallere kalarak büyük bir başarı elde etmişlerdir. Fakültemiz öğretim üyeleri ise bu kadar kısa süre içerisinde TÜBİTAK 1001,3005, 3501 gibi büyük ölçekli proje kategorilerinde özellikle sosyal bilimler alanında toplamda altı proje kabulü alarak üniversite ve toplum arasında anlamlı bir köprü oluşturmuşlardır. Ayrıca kuruluşundan bu zamana kadar benimsediği çevre dostu yaklaşımı ve yeşil kampüs politikaları çerçevesinde sürdürülebilir geri dönüşüme her zaman öncelik vermiş olan üniversitemiz, ‘Duvarsız Üniversite’ vizyonu ile özellikle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin de dâhil olduğu, Samsun Üniversitesi’nin mimari tasarım evrenine önemli katkı sunacak, ustalıkla düşünülmüş mimari planlamaları hayata geçirmiştir. Bu doğrultuda, Mimarlık ve Tasarım Fakültemizin öğretim üyeleri âtıl kalmış hangar binalarını yeni fakültelere dönüştürürken atölyeler, derslikler ve laboratuvarlar arasında duvar örmeyen, her tür iletişime açık, ortak üretime ve iş birliğine zemin hazırlayan ‘açık mekân’ ilkesini projelerine yansıtmışlardır. Ballıca Kampüsündeki hangarların çevre dostu ve yeşil kampüs politikası gereği geri dönüşümle canlanıp tekrar hayat bulması daha az bir maliyetle sadece eskiyi yeniye dönüştürmeyi sağlamamış; aynı zamanda eskinin dokusunun, duygusunun ve hafızasının da günümüze başarılı bir şekilde aktarılmasını beraberinde getirmiştir. Söz konusu mekân hassasiyeti ve bilincinin oluşmasına imkân veren bir müfredata sahip olmasının yanı sıra TÜBİTAK 2209-A projeleri 2022 yılı 1. dönem sonuçlarına göre tüm ülkede destek verilen on iki mimarlık araştırma projesinin beş tanesi henüz iki yıl önce eğitime başlayan fakültemiz öğrencileri ve akademisyenlerine aittir.” şeklinde konuştu.
TEKNOFEST Yarışmalarında Gururlandıran Dereceler
Mühendislik ve Havacılık Alanında Dev Atılım Bölgesel ihtiyaçlar ve üniversite-sanayi iş birliği politikaları ışığında Samsun şehrinin ve Karadeniz Bölgesinin ekonomisini ayakta tutan tüm sektörlerle iş birliğine öncelik verdiklerini belirten Rektör Aydın, “Ortaya çıkan yeni sorunlara rağmen şehirden ve sektörden uzak kalmamayı, sektörle bilgi ve tecrübe aktarımını her zaman sürdürmeyi, üniversite ile sanayi arasında aşılmaz yüksek duvarlar örmemeyi Mühendislik Fakültemizin en önemli ilkeleri olarak belirledik. Üniversite-sanayi iş birliğinde sürdürülebilir politikalar geliştirmeyi ve sürekli üretimi teşvik ettik. Öğrencilerimizin staj programlarını düzenleme ve yürütme gayretimiz sayesinde ve izlediğimiz şeffaf, hesap verilebilir politikalarımız sonucunda, üniversitemiz ve sektörler arasındaki görünmez duvarlar zayıflatılmıştır. Samsun’un öncü teknoloji firmalarıyla iş birliği yapmayı esas alan fakültemiz öğretim üyelerinin altı adet büyük ölçekli TÜBİTAK projeleri şu ana kadar desteklenmeye değer bulunmuştur ve fakülte olarak yeni bilgi üretiminde önemli adımlar atmaktayız. Sınırları aşan üniversite olma yolunda Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi üniversitemizdeki en önemli rollerden birini üstlenmektedir. Kampüsünde uçak-uzay mühendisi, uçak teknisyeni ve pilot yetiştiren bir üniversiteyiz. Samsun Üniversitesi’nin güzide fakültelerinden Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencileri havacılık alanında ihtisaslaşmakla kalmayıp üniversitemizin adının TEKNOFEST ile birlikte öne çıkmasını ve teknolojik gelişim ile bütünleşmesini sağlamıştır. Mühendislik Fakültesi akademisyen ve öğrencilerinin de aktif katılımlarıyla artarak devam eden başarılarımıza üniversitemizin paydaşı olduğu, 30 Ağustos-04 Eylül 2022’de unutulmaz bir atmosferde gerçekleştirilen TEKNOFEST Samsun 2022 yarışmalarında şahitlik ettik. İstanbul’da düzenlenen 2023 TEKNOFEST yarışmalarında ise başarısını devam ettiren üniversitemiz öğrencileri üç Türkiye birinciliği, bir ikincilik, bir üçüncülük ve üç performans ödülü almaya hak kazanarak çok büyük başarılar elde ettiler ve aldıkları ödüllerle bizleri gururlandırdılar, umutlandırdılar.” açıklamasında bulundu.
İletişime Açık Çevre Dostu Üniversite
Rektör Aydın konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “‘Duvarsız Üniversite’ politikası gereği Samsun Üniversitesi, öğrencinin öğrenme sürecine her yönüyle dâhil olduğu, araştırma kaynaklarını sonuna kadar etkin ve sınırsız kullanan öğretim üyelerinin olduğu bir üniversitedir. Her zaman erişilebilir, iletişime açık, çevre dostu ve geri dönüşümü destekleyen, daha iyi bir hizmet için daima dönüşüme açık olmayı şiar edinmiş bir üniversite olarak önceliklerimizi belirlerken ülkemizin öncelikli hedeflerini ve bölgemizin spesifik ihtiyaçlarını sürekli olarak göz önünde bulundurduk. Bu çerçevede 2020’de kurduğumuz Tıp Fakültemiz şehrin ihtiyaçlarına uygun ve halkın erişimine daima açık bir şekilde hizmet vermeyi sürdürmektedir. Bu hizmetin ne ölçüde hayati olduğunu tüm dünyaca maruz kaldığımız Covid-19 pandemisi süresince maalesef acı bir biçimde tecrübe ettik. Pandeminin etkileri kısa sürede tespit edilemeyecek kadar yoğun ve karmaşıktır. Bu soruna ilişkin üretilen yeni yükseköğretim modellerinin hangisinin veya hangilerinin belirli bir geçerliliğe sahip olacağını da başkaca toplumsal ve bilimsel verilerle/araştırmalarla gözlemleyebileceğiz. 2020 sonrası değişikliklerin, yükseköğretim anlayışında mutlak bir dijitalleşmeye evrileceğini öngörmüyor ve mutlak dijitalleşmenin başka sorunları beraberinde getirebileceğini düşünüyoruz. Fakat eğitim sürecinin pandemi öncesi uygulamalara dönüşünün de kolay olmadığını ve geleneksel modellerin bazı temel çözümsüzlüklere sebebiyet verdiğini de kabul etmemiz gerekmektedir. Böylece dijitalleşme uygulamalarına devam ederken geleneksel tecrübelerimizi de dikkate alarak bu uygulamada bir reform yapmak, duvarsız bir üniversite inşa etmek hepimiz için aciliyetle yerine getirilmesi gereken bir mesuliyettir. Sonuç olarak üretimde, teknolojide, pratik bilgide, mimaride, sağlıkta ve kolektif düşünmede “Duvarsız Üniversite” olma vizyonumuzu sürdürmek ve geliştirmek arzusundayız. Bütün bu düşünce ve duygularla üniversitemizin beşinci yılını kutluyor, gelişimimizde öncelikli payı olan Samsun halkına ve şehrin ileri gelenlerine, üniversitemizin akademik ve idari personeline ve çok değerli öğrencilerimize şükranlarımı, minnetlerimi sunuyorum.”
Samsun Üniversitesi Büyük Başarılara İmza Attı
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Üniversitesinin kuruluşunun 5. Yıldönümünü kutlayarak, bu süreçte emeği geçen tüm akademik ve idari personeli tebrik ettiğini söyledi. Kendisinin de mimarlık eğitimi aldığını hatırlatan Demir, Samsun Üniversitesinin “Duvarsız Bir Üniversite Modeline Doğru” projesinden övgüyle bahsederek Samsun Üniversitesinin her alan ve branşta büyük başarılara imza atan marka bir üniversite olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini ifade etti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Samsun Üniversitesi bünyesinde Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin bulunduğunu hatırlattı. Özdemir Bayraktar’ın hayal ettiği, kurduğu, gerçeğe dönüştürdüğü, evlatlarına ve nice evlatlara emanet ettiği bir hikâyenin olduğunu belirten Karaaslan, “Dolayısıyla bu hikâyenin de Samsun Üniversitemizde hayat bulmuş olması, buradan yetişecek nice nesillere ilham verecek olması ve umut ediyorum ki bu nesillere vermiş olduğu ilhamla birlikte ülkemizin kalkınma serüvenine ciddi katkı sağlayacak olması da ayrıca çok değerli.” diye konuştu.
AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Samsun Üniversitesinin kuruluşundan itibaren yaptığı bilimsel ve teknolojik yatırımlar ile akademik eğitim çizgisini güçlendirdiğine dikkat çekerek, bu süreçte katkısı olan başta Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın olma üzere tüm Samsun Üniversitesi ailesine tebriklerini iletti.
AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı da, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde yapılan düzenleme ve çalışmaların tüm Türkiye’de örnek olarak gösterilebilecek nitelikte projeler olduğuna vurgu yaparak Samsun Üniversitesinin 5. Kuruluş yıldönümünü kutladı. Kırcalı’dan sonra davetlilere hitap eden AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş ise Samsun’a ikinci devlet üniversitesinin kazandırılması sürecinde değerli katkılarından dolayı Rektör Aydın ve Üniversite Üst Yönetimine teşekkürlerini iletti.
AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Demircan konuşmasında Samsun Üniversitesinin kuruluşunun 5. Yıldönümünde kuruluşunun ilk günkü heyecanını yaşadıklarını belirterek, Ballıca Kampüsünde hayata geçirilen Duvarsız Üniversite modelini bilim ve sanatın var olan değerlerle buluşması olarak nitelendirdi. Demircan Samsun Üniversitesinin Samsun için büyük bir kazanım olduğunu sözlerine ekledi.
CHP Samsun Milletvekili Mehmet Kahraman yaptığı konuşmada Samsun Üniversitesinin ismini taşıdığı Samsun şehri ile başta kültürel değerler olmak üzere, eğitim, sanayi ve sportif faaliyetler ile, iş insanları ve öğrencilerin dahil olduğu tüm sosyolojik bileşenlerle bütünleşerek, Duvarsız Üniversite modelini hayata yansıttığını ifade etti.
“5. Yılında Samsun Üniversitesi” temalı program Üniversitenin kurulmasında emeği geçenlere plaket takdim edilmesinin ardından musiki dinletisi, yemek ikramı ve hatıra fotoğrafı çekimi ardından sona erdi.