Samsun Üniversitesi TEKNOFEST Karadeniz’de beş ödül birden aldı. Öğrencilerden oluşan takımlardan Dikey İnişli Roket Yarışması Kategorisinde Atmospera Takımı üçüncülük ve en iyi sunum ödülü alırken, Orta İrtifa Roket Yarışması’nda Samsun Roket Takımı ikincilik ödülüne layık görüldü. Samsun Roket ve Atmospera takımları ödüllerini TEKNOFEST Karadeniz sahnesinde düzenlenen törenle Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in elinden aldı. Dr. Öğretim Üyesi Melahat Cihan danışmanlığında takımların yürüttüğü çalışmalarda öğrenciler Samsun Üniversitesinin atölyelerinde gece gündüz demeden çalıştı. Bunun yanı sıra Efficiency Challenge Uluslararası Elektrikli Araç Yarışları’nda boy gösteren, danışmanlığını Dr. Öğretim Üyesi Tuncay Soylu’nun yürüttüğü SAMÜELAR Takımı Tanıtım ve Yaygınlaştırma ödülüne layık görüldü. Yeni nesil bir teknoloji olan, manyetik güç ve sıfır sürtünme ile tüm enerjinin hıza aktarılmasına olanak tanıyan hyperloop teknolojisini geliştirmeye yönelik bu sene ilk defa düzenlenen Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda yer alan, Prof. Dr. Bahattin Kanber danışmanlığındaki Samsun Üniversitesi Spectraloop Takımı TEKNOFEST Karadeniz’de Jüri Özel Ödülü’nün sahibi oldu. Spectraloop, ödülünü Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın elinden aldı.
Bu yıl TEKNOFEST Rüzgarı Samsun Üniversitesi İle Birlikte Kuzeyden Esti
Samsun Üniversitesi TEKNOFEST Karadeniz’de faaliyetlerini hız kesmeden sürdürdü. Samsun Çarşamba Havalimanı’nda yer alan festival alanında Samsun Üniversitesi yetkilileri ve öğrenciler katılımcılara bilgi verdi. Üniversite, ayakları yere basmayan festival TEKNOFEST’te orta irtifa roket, elektrikli araç, dikey inişli roket, hyperloop geliştirme, insansız hava aracı, tarımsal teknolojileri kategorilerinde yarışan projelerini sergiledi. Takımlarda yer alan Samsun Üniversitesi öğrencileri ilgili vatandaşlara projeleri hakkında bilgi verdi. Üniversitenin akademik ve idari personellerinin yanı sıra öğrenciler de stantta vatandaşlarla buluştu. Samsun Üniversitesi ayrıca Düşünce ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM) tarafından yayımlanan çalışmaları vatandaşlarla buluşturdu. Bunun yanı sıra Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi, üniversite güvencesiyle verdiği pilot eğitimleri ile ilgili ziyaretçileri bilgilendirdi. Samsun Üniversitesi akademisyenleri jüri ve hakem olarak yarışmalarda yer alan projeleri değerlendirerek derecelendirme sürecinde aktif görev almış oldu.
Samsun Üniversitesi Önceki Yıllarda Da Başarıya Doymadı
2018 yılında İstanbul Havalimanı’nda düzenlenen ilk TEKNOFEST’te Samsun Üniversitesi öğrencilerinden oluşan “Samsun Roket Takımı” Kızılırmak Roketi ile yüksek irtifa kategorisinde ikincilik, 2019 yılında aynı takım ABD’de düzenlenen ve 12 ülkeden 102 takımın katıldığı Spaceport America Cup (IREC) Roket Yarışması’nda En İyi Takım Ruhu ödülü, 2020 yılında TEKNOFEST Gaziantep’te Samsun Üniversitesi adına kürsüye çıkan “Tanyeli Roket Takımı”yla alçak irtifada ve en özgün tasarım alanlarında birincilik; “Samsun Üniversitesi Elektrikli ve Otonom Araçlar Takımı (SAMÜELAR)” ise Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında kurul özel ödülüne layık görüldü. 2021’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yapılan TEKNOFEST yarışmalarında ise Samsun Üniversitesi takımlarına ödül yağdı. Samsun Üniversitesi adına kürsüye çıkan “Tanyeli Roket Takımı” orta irtifada ve en özgün tasarım alanlarında birincilik; “SAMÜELAR” takımı Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarında verimlilik alanında ikincilik ve kurul özel ödülüne; “Samsun Roket Takımı” ise yüksek irtifada üçüncülük, Spaceport America Cup (IREC 2021) Roket Yarışmasında “Teknik Mükemmeliyet” kategorisinde İkincilik ödülü ve “2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması”nda Hibrit Motor Tasarımı alanında teşvik ödüllerine layık görüldü.