Samsun Üniversitesinden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktora

Haberler - 3 yıl önce

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Samsun Üniversitesinin kuruluşunun dördüncü yılı etkinlikleri kapsamında üniversite senatosu tarafından kendisine tevcih edilen Fahri Doktora Tevcih Töreni ve “Girişimcilik, Liderlik ve Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi” konulu konferans vermek için Samsun Üniversitesinde öğrenci ve akademisyenlerle buluştu.

“Tam Bağımsız, Güçlü Türkiye” için ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ Şart

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, üniversitenin kuruluş yıldönümü vesilesiyle bu programı düzenlediklerini belirterek, “Sayın başkan vereceği konferansta bize yol haritası gösterecek. Bu etkinliği özellikle endüstriyel miras olan bu hangarda düzenlemek istedik. Çünkü ben üniversitelerin resmi ortamlardan çıkıp şehre ve sanayiye karışması, AR-GE yapması gerektiğine inanıyorum. Bu noktada TÜBİTAK tarafından dün açıklanan bir sonucu da sizinle paylaşmak istiyorum. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2021/2 Dönemi sonuçlarına göre 126 projemizden 80’i desteklenmeye değer görüldü. Bu sonuçlarla üniversitemiz, proje kabul sayısında ülkemizde 10’uncu, öğrenci başına proje kabul oranında ise 1’inci olmuştur. Dört yıllık bir üniversite olarak bunun azımsanmayacak bir başarı olduğunu düşünüyorum. Biz, öğrencilerimizin proje kültürüyle yetişmesini istiyoruz. TEKNOFEST 2018’de başladı, bizim üniversitemiz de aynı yılda kuruldu. TEKNOFEST’te geçen sene yedi derece kazandık, aynı şekilde orada da öğrenci sayısına oranla en başarılı üniversite olmuştuk. Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bizim lokomotif fakültelerimizden biridir. Geçen şubat ayında fakültemizin ismini Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olarak değiştirdik. Bu şunun için önemli: TEKNOFEST bir kültür getirdi ve öğrencilerimiz en iyisini biz yaparız demeye başladılar” diye konuştu.

Samsun Üniversitesinde uygulanan eğitim modelinde TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesini model aldıklarını belirten Rektör Aydın “Buradan aynı zamanda TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı olan sayın başkanıma özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü onların modelinden ciddi anlamda yararlandık. Biz de benzer şekilde tüm fakültelerimizde son sınıfımızı seçmeli hale getirdik. Öğrencilerimiz isterse karşılıklı protokol yaptığımız işletmelerde bir dönem iş yeri eğitimi alacak ve o dönemdeki diğer tüm derslerinden muaf sayılacak. İlerleyen zamanlarda bu modeli tüm fakültelerde seçmeliden zorunluya çevirmeyi hedefliyoruz. Bu yöntem sayesinde iş dünyasından gelen öğrencilerin teorik anlamda yeterli ama pratik anlamda yetersiz olduğu yönündeki şikayetlerin de önüne geçilecektir. İnanıyorum ki, bu yöntemle birlikte öğrencilerimizin sanayideki istihdam oranı da artacaktır” dedi.

Kültürel ve irfanî köklere bağlı olduklarının altını çizen Prof. Dr. Mahmut Aydın, üzerinde yükseldikleri tarihsel mirasın hakkını vererek onu geleceğe taşıma esasına dayanan bir eğitim anlayışı benimsediklerini belirtti. Rektör Aydın, “Tam Bağımsız, Güçlü Türkiye” hedefine ulaşmada Milli Teknoloji Hamlesi’nin önemine değinerek “özellikle savunma sanayi alanında atılan stratejik adımlar başta havacılık, uzay, atmosfer bilim ve teknolojileri alanlarında donanımlı gençlere ihtiyacı arttırdı. Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz birikimli akademik kadrosunun ve üretmeye istekli öğrencilerimizin elde ettikleri ulusal ve uluslararası düzeyde başarılarla ne denli özveri içinde çalıştığını şimdiden ispatladı” dedi. Samsun Üniversitesi bünyesindeki fakültelerin toplumsal ve bölgesel olarak birçok ihtiyacı karşıladığını ifade eden Prof. Dr. Mahmut Aydın, yeni kurulan Tıp Fakültesinin de “Sağlık Kenti Samsun” ilkesiyle şehrimize ve bölgemize büyük katkılar sağlayarak en iyi şekilde hizmet edeceğini ve bu hizmetin anlamının tüm dünyaca maruz kaldığımız Covid-19 pandemisinden dolayı acı bir biçimde anlaşıldığını ifade etti.

Samsun Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinin çok yönlü kadrosu, lisans-lisansüstü düzeyde akademik program ve faaliyetlerinin niteliği ile öğrencilerinin, insanı merkeze alarak dönüşen çeşitli kurumsal yapıların giderek artan eğitimli insanları yönetimde ve yetkili pozisyonlarda istihdam etmesinden doğacak ihtiyacı önemli ölçüde giderebileceğini belirten Rektör Aydın, Mühendislik Fakültesi sayesinde yazılım, makine, biyomedikal, elektrik-elektronik, endüstri mühendisliği gibi ülkemizin öncelikli alanları için üretimler gerçekleştirildiğini ifade etti.

Rektör Aydın Mimarlık ve Tasarım Fakültesinin kendileri için gözbebeği fakülte olduğunu çünkü bu fakültede uygulanan müfredat sayesinde öğrencilerin erken aşamada araştırmaya, şehirleşme konusunda kadim değerlere, bizzat pratikteki madde ve malzemeye yönelik ilgilerini uyandırmak için çeşitli etkinlikler yapıldığını söyledi.

Rektör Aydın konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Üniversitemiz her alanda genişledi, olgunlaştı ve tecrübe kazandı. Başlangıçta dört fakültemiz vardı. Şimdiyse altı fakülte, lisansüstü eğitim enstitüsü, yüksekokul ve meslek yüksek okulları, çok sayıda uygulama ve araştırma merkezini bünyesinde barındıran bir üniversitemiz var. Sivil Havacılık Yüksekokulumuz, Kavak Meslek Yüksekokulumuz ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz üniversite vizyonumuzun ayrılmaz parçalarındandır.”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na Fahri Doktora Unvanı Tevcih Töreni

Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın’ın konuşmalarının ardından Fahri Doktora Tevcih Töreni’ne geçildi. Törende Rektör Aydın tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ilgili senato kararınca Samsun Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü “Fahri Doktorası”na ilişkin diploma tevdi edildi. Fahri Doktora unvanının şahsı için büyük bir onur olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, katılımcılara “Girişimcilik, Liderlik ve Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi” konulu bir konferans verdi.

“Girişimcilik, Liderlik ve Türkiye’nin Teknoloji Hamlesi” Konferansı

Konferansa üniversite ve sanayi iş birliğinin önemine dikkat çekerek başlayan Başkan Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi işin özü. Ne kadar bilimsel çalışma yaparsanız yapın ekonomik yönü olmadığı müddetçe bir anlamı yok. Sanayi ile bilgiyi buluşturmak gerekiyor. Öğrenci kardeşlerimiz çok şanslılar. Samsun’un bizim için önemi büyük. Samsun Türk tarihinin başladığı yer. Benim için ayrı bir önemi var. Samsun Üniversitesinin de böyle bir anlamı var. Rektör hocamızın önderliğinde teknoloji üretim merkezi olma yolunda Samsun’un ilerlediğini bizzat gördüm. Gençlerimizi geleceğe taşıyan, TEKNOFEST gibi önemli bir ulusal etkinliğin, Samsun’a getirilmesini sağladınız. Bütün emeklerinizden dolayı siz değerli hocalarımızı tebrik ediyorum. Bu Fahri Doktora için de ayrıca sizlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Eski Köye Yeni Adet Getirin

Öğrencilerle girişimcilik konusunda deneyimlerini paylaşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, başarmak için öncelikle hayal kurmalarını, sonrasında hedef koymalarını ve çok çalışarak marka olmalarını öğütledi. İyi bir girişimci olmanın yolunun ortaklık kültürünü geliştirmekten geçtiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bizim kültürümüzde ‘icat çıkarma’ deyimi çoktur. Lakin devir icat çıkarma devri. Devir, eski köye yeni adet getirme devri. Sermayeniz bir garaj, bir de bilgisayar. Dijital dönemdeyiz. Dijital dönüşümle birlikte yeni ihtiyaçlar da ortaya çıkıyor. Firmalar her işi kendi yapmak yerine bireysel girişimcilerle ortak çalışmaya başladılar” dedi. Bireysel girişimciliğin yeni bir ekonomik model sunduğunu belirten Başkan Hisarcıklıoğlu, ticarette kâr ve zararın kardeş olduğunu hatırlatarak sözlerine şunları ekledi: “Bireysel girişimcilik ekonomisi yeni bir model sunuyor. Bir şirketin kalıpları içinde çalışmak istemeyen bireyler için ekonomiye yeni bir erişim imkânı olarak ortaya çıkmaktadır. Pandemi bize bunu daha iyi gösterdi. Yeni teknolojiler çalışma ortamını değiştirdi. Home-office modeli çoğaldı. Bankacılık ve ödeme teknolojileri değişti. Yedi milyar insana tek bir tuşla ulaşabiliyorsunuz. Tüm bu gelişmeler dijital dönüşümle ortaya çıkan yeni ihtiyaçları ve beraberinde de yeni iş fikirlerini ortaya çıkardı. Girişimciler için bu müthiş bir imkân. Eskiden bakkal çırağının yaptığı işi şimdi mobil uygulamalar yapmaya başladı. Girişimcilikte çalışırken kaybetmekten korkmayacaksınız. Kaybetmekten korkarsanız girişimci olamazsanız. Çalışırken cesur olacaksınız. Kaybetmekten korkmazsanız başarırsınız.”

Dünyanın En Büyük Şirketleri Teknolojiden Çıkıyor

Zuckerberk, Elon Musk ve Jack Ma gibi girişimcilerin ortak özelliklerine değinerek konuşmasını sürdüren Hisarcıklıoğlu, “Günümüzün büyük şirketleri teknoloji şirketleridir. Genç girişimciler ve şirketleri artık sıkça görünüyor. Zuckerberk, bugün piyasa değeri 1 trilyon dolar olan Facebook’u 23 yaşında kurarken, Whatsapp 55 çalışanıyla 24 milyar dolarlık marka değerine ulaştı. Elon Musk adında bir girişimcinin kurduğu ve dünyanın en değerli otomotiv şirketi olan Tesla, diğer tüm otomotiv şirketlerinin toplamından daha değerli. Bir bilgisayar, iyi bir fikir ve azimle, kendi işimizi kurmak mümkün. Bunlar başka ülkede olur ama bizde olmaz gibi düşünceye kapılabilirsiniz. Fakat geçen sene, tam 129 Türk girişimine, yurtdışından 1.3 milyar dolar yatırım yapıldı. Bu yatırımları alan şirketlerin çoğunu da sizler gibi üniversite öğrencisi veya okulu yeni bitirmiş gençler kurdu. Şimdi bunlar için, kodlama bilmek filan lazım diyen olur. Bizim Ankara ETÜ mezunu bir kardeşimiz, Hediye Sönmez, memleketine döndü ve babasının tarlasındaki narenciyeyi internetten tüm ülkeye satmaya başladı. Yani demem o ki, fırsatlar çok” dedi.

Ülkemizin 60 Yıllık Hayalini Gerçekleştiriyoruz

Elektrikli ve otonom araçlarının otomotiv sektörüne girmek için bir fırsat olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Araba dediğimiz cihaz dönüşüyor. Türkiye için hem bir pazara giriş fırsatı hem de otomotiv yan sanayimizin bu dönüşümün dışında kalmaması tedbir alma mecburiyeti doğdu. İşte biz Türkiye’nin Otomobili TOGG’a bu vizyonla başladık. Ülkemizin 60 yıllık hayalini gerçekleştiriyoruz. Tarihimizde ilk defa, fikri mülkiyet haklarının tamamı ülkemize ait olan, doğuştan elektrikli bir otomobil üretiyoruz. Ülkemizin yeşil dönüşüm sürecine ve mobilite ekosistemine katkı sağlıyoruz. Bursa Gemlik’teki üretim tesislerimiz de inşallah bu sene sonunda faaliyete geçiyor. Seneye de TOGG’u yollarda görmeye başlıyoruz” dedi.

Her Şey Hayalle Başlar ve Hayallerinizi Hedefe Çevirin

Girişimcilikte her şeyin hayal kurmakla başladığını ve hayali olmayan bir insanın hiçbir şey başaramayacağına vurgu yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Hayal edebildiğiniz kadar edin, özgürlüğünüzü kimseye kaptırmayın. Hayallerinizi hedefe çevirmelisiniz. Hedefsiz gemiye rüzgâr bile yardım etmez. Sizlere tavsiyem; hayal girişimciliktir. Zengin olmanın yolu girişimciliktir. O da hayale bağlıdır. Hangi mesleği yaparsanız yapın zengin olmanın yolu girişimciliktir. Bizler daha zengin olmayı istiyoruz. Ülke olarak buna layığız. Sonraki adım ise çalışmak. Hedefine ulaşabilmek için daha fazla çalışacaksın. Hayal, hedef, çalışma önemli. Son olarak ne iş yaparsanız yapın marka olun. Marka olmazsanız hiçbir değeriniz olmaz. Yaptığınız her işi markalaştırın. İyi bir girişimci olmak için iyi bir ekip kurmanız lazım. Herkesin fikrini alarak ortak bir akıl belirleyin. Ortaklık kültürünü geliştirin. Başarıya ulaşabilmenin yolu bunlardan geçiyor” dedi.

Bizim Zenginliğimiz Bütün Farklılıklara Rağmen Bu Coğrafyada Birlikte Yaşamak

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu kazanmak için ötekileştirmemek gerektiğine dikkat çekerek “Hepimiz aynı değiliz. Her birimiz farklı yaratılmışız. İnsan düşündüğü için diğer canlılardan ayrılır. Farklı düşünenler, fikirler çarpışsın ki ortaya güzel şeyler çıksın. Zenginlikler farklılıklardan çıkar. Etnik kökenimiz, mezhebimiz farklı olabilir ama bizim zenginliğimiz bu coğrafyada birlikte yaşamak. Birbirinizi sevin. Severseniz iyi görünürsünüz, mutlu olursunuz” dedi. Türkiye’nin zor bir coğrafya olduğunu vurgulayan Başkan Hisarcıklıoğlu, bu zorluğun “Ben değil, biz varız” düşüncesini gerektirdiğini belirterek konuşmasını tamamladı.

Etkinlik hatıra fotoğrafı çekiminin ardından son buldu.

Öğrenci Destek