Samsun Üniversitesi, yenilikçi adımlarına bir yenisini daha ekleyerek Yapay Zekâ Uygulamaları Geliştirme ve Denetleme Kurulu’nu kurdu. Kurulun önerisi kapsamında, üniversitenin tüm kampüslerinde, genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları, fakülte ve yüksekokul sekreterleri ile tüm idari personelin katılımıyla ilk kez “Üretken Yapay Zekâ Kullanımı” konulu eğitim düzenlendi.
Eğitim başlangıcında söz alan Personel Daire Başkanı Cengiz Çelik, “Personel daire başkanlığı olarak hizmet içi eğitim programlarını düzenlemedeki amacımız; personelimizi kendi alanlarında modern ve güncel bilgilerle donatmak, mesleki bilgi birikimini arttırmak, personele sorumluluklarını hatırlatmak ve üniversitemizin vizyon ve misyonunu benimseterek yaşadığımız çağın bir gerçeği olan yapay zeka nedir, kendi alanımız ile ilgili nasıl faydalanabiliriz sorularına cevap bulmalarını sağlamaktır. Bizlere bu imkanı sağlayan başta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın hocamız olmak üzere, genel sekreterimize, eğitimi gerçekleştirecek Özgür hocamıza ve emeği geçen çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür etmek isterim.” dedi.
Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Tonkal gerçekleştirdiği eğitimde yapay zekânın tarihçesinden başlayarak, katılımcılara bu teknolojinin gelişim süreci hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Yapay zekânın ilk ortaya çıkışından günümüze kadar geçirdiği evreleri anlatan Tonkal, bu teknolojinin bilim dünyasında ve günlük yaşamda nasıl devrim niteliğinde değişiklikler yarattığını dinleyicilere aktardı.
Sunumun devamında, yapay zekânın çeşitli kullanım alanlarına değinen Tonkal, üretken yapay zekânın özellikle metin, görüntü ve ses üretimi konusundaki potansiyeline dikkat çekti. Özellikle üretken yapay zekâ modellerinin metin, görüntü ve ses üretimindeki yeteneklerini vurgulayarak, bu teknolojilerin iş süreçlerini nasıl optimize edebileceğini anlattı. Eğitimde, katılımcılara yapay zekânın sanatta, tıpta, eğitimde, tarımda ve endüstride nasıl kullanıldığına dair örnekler sunan Tonkal yapay zekânın etik ve güvenlik boyutlarına da değinerek bu teknolojinin sorumlu ve bilinçli bir şekilde kullanılmasının önemini vurguladı.
Katılımcıların soruları yanıtlanarak yapay zekâ teknolojilerinin üniversite bünyesinde nasıl daha etkin kullanılabileceğine dair fikir alışverişinde bulunuldu.
Program sonunda Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, üretken yapay zeka kullanımı konusunda farkındalık oluşturmak için düzenlenen eğitime katkılarından dolayı Personel Daire Başkanı Cengiz Çelik’e, eğitimi veren Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Tonkal’a ve katılımlarından dolayı tüm idari personele teşekkür etti.