Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Türk Havayolları (THY), Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi, Samsun Üniversitesi Sivil Havacılık Topluluğu ve World English Language Academy işbirliğinde “7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü 2022” programı gerçekleştirildi. Mühendislik Fakültesi Nuri Demirağ Konferans Salonunda düzenlenen etkinlik kapsamında Samsun Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, THY Kaptan Pilotu Erkan Öztürk, THY Müşteri Deneyim Uzmanı Ulucan Sarıgül, Samsun Üniversitesi Baş Uçuş Öğretmeni Volkan Yağcı, DHMİ Hava Trafik Kontrolörü Murat Günel, havacılığa gönül vermiş öğrenciler ve akademisyenler buluştu.
Programın açılış konuşmasını yapan Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdem Emin Maraş, aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de üstlendi. 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Gününü kutlayan Maraş, bu önemli günün tarihinden bahsederek, 1944 yılında kurulan Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO), 1992’de aldığı bir genel kurul kararı ile kuruluş tarihi olan 7 Aralık’ın ‘Uluslararası Sivil Havacılık Günü’ olarak kutlandığını ifade etti. Açılışın ardından öğrenciler tarafından iletilen soruların konuşmacılar tarafından cevaplandırılması ile program devam etti.
THY Kaptan Pilotu Erkan Öztürk, bugüne kadar gerçekleştirdiği çalışmalardan söz ederek, Türkiye’nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketi ve 7. büyük ekonomisini oluşturan THY’nin bir mensubu olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Hem Boeing 737 hem de Airbus A320 deneyimi olduğunu belirten Öztürk, geniş gövdeli uçakları indirmenin kendi açısından dar gövdeli uçaklara göre daha kolay olduğunu söyledi.
THY Müşteri Deneyim Uzmanı Ulucan Sarıgül kendisini tanıtarak başladığı konuşmasında, çalışma hayatında mühendislik kökenli olduğu için altyapıların ve sistemlerin kurulmasında görev aldığını belirtti. Yolcuların seyahat deneyimlerini nasıl daha iyi hale getirilebileceği üzerine faaliyetler yürüten müşteri deneyimi ekibinde yer aldığını aktaran Sarıgül, müşteri deneyimi konusunda detaylar verdi. Ulucan, web sitesi üzerinden bilet alımından başlayarak uçuşun sonlanmasına kadar geçen her sürecin müşteri deneyimi ile ilişkili olduğunu söyledi.
Samsun Üniversitesi Baş Uçuş Öğretmeni Volkan Yağcı geçmiş çalışmalarından söz ederek başladığı konuşmasında, belli bir sürecin ardından Samsun Üniversitesi Uçuş Akademisi ile yolunun kesiştiğini ifade etti. Pilot olma süreci hakkında bilgi veren Yağcı, eğitimlerin modüler ve entegre olarak ikiye ayrıldığından söz etti. Yağcı, PPL olarak adlandırılan hususi eğitimin alınmasının ardından bir PPL pilotu ile uçuşlar yapıldığını ve bunun ardından ticari pilotluk eğitimi alınması gerektiğini ifade etti.
DHMİ Hava Trafik Kontrolörü Murat Günel özgeçmişi ile ilgili bilgiler vererek hava trafik kontrolörü olma süreci ile ilgili detayları aktardı. Hava trafik kontrolörü olmak için 4 yıllık üniversite mezunu olmak, 27 yaşından gün almamış olmak, KPSS’yi kazanmak gibi şartları yerine getirmek gerektiğini ifade eden Günel, çeşitli sınavlarla birlikte simülatörde gerçekleştirilen uygulamaları başarıyla yerine getirebilenlerin mesleği yapmaya hak kazandığını ifade etti.
Akademi sektör buluşması şeklinde geçen program kapsamında, alanında deneyimli uzmanlar ile öğrenciler fikir alışverişinde bulundu. Etkinlik konuşmacılara plaket takdim edilmesinin ardından anı fotoğrafı çekimi ile sona erdi.