Samsun Üniversitesinde Biyomedikal Mühendisliği Kariyer Günleri Başladı

Haberler - 9 ay önce

Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü, Biyomedikal Atılım Topluluğu tarafından MEDİKÜM ve ASKON desteği ile organize edilen, “Kariyer Günleri ve TRIZ Eğitimi Etkinliği” açılış programı gerçekleştirildi. 7-8 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ve alanında uzman profesyonelleri ve öğrencileri bir araya getiren Kariyer Günleri ve TRIZ Eğitimi Etkinliği”nin amacı güncel biyomedikal teknolojileri ve geleceğin sağlık çözümleri üzerine fikir alışverişinde bulunmak ve bu alanda bilgi paylaşımını teşvik etmek.

Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, biyomedikal mühendisliğinin öncü isimlerini ve gelecek vadeden genç mühendisleri Kariyer Günleri etkinliğinde ağırladı.7 Mart tarihinde gün boyunca süren etkinlik, “Problem Çözme Teknikleri“nden, “İnovasyon”a “Güncel Biyomedikal Cerrahiler: Biyonik Kulak”tan ” “İmmortalizasyon ve Longeviyt (Ölümsüzlük ve Uzun Süreli Yaşama) ve “Medikal Görüntü İşleme ve Yapay Zeka”ya kadar geniş bir konu yelpazesini kapsayarak, alanın geleceği üzerine ışık tutan fikir, diyalog ve sunumlarla dikkat çekti.

Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Nuri Demirağ Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açılış programına; Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aktaş, Mediküm Başkan Yardımcısı ve ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru, akademik/idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Rektör Aydın: “Ülkemizin Tıbbi Cihazlara Olan Dışa Bağımlılığını Azaltmak İçin Yerli Üretimi Artırmalıyız.”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunuşuyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Türkiye’nin tıbbi cihaz sektöründe yerlilik ve milli teknoloji hamlesini güçlendirme ihtiyacına dikkat çekti. Rektör Aydın, savunma sanayiinde ulaşılan yüzde 80’in üzerindeki yerlilik oranının benzer bir başarının tıbbi cihaz sektöründe de elde edilmesinin zorunluluğunu vurgulayarak, bu alanda daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini belirtti. Rektör Aydın, Türkiye’nin ve özellikle Samsun’un tıbbi cihaz sektöründe gerekli altyapıya sahip olduğunu, ancak bu altyapının akademik bilgi ile entegre edilerek daha da geliştirilmesi gerektiğini işaret etti. Aydın, “Ülkemizin tıbbi cihazlara olan dışa bağımlılığını azaltmak için yerli üretimi artırmalıyız.” diyerek, bu konudaki kararlılığın altını çizdi.

Rektör Aydın: “Akademik Çalışmalarımızı Sektörün İhtiyaçları Doğrultusunda Şekillendirerek Ürüne Ve Sonuca Odaklanmalıyız”

Eğitim ve sektör iş birliğinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Rektör Aydın, öğrencilerin eğitimleri boyunca ve sonrasında sektörde çalışma imkânlarının artırılması gerektiğini dile getirdi. Aydın, “Biyomedikal mühendisliği öğrencilerimizin hem okurken hem de mezun olduktan sonra sektörde kolaylıkla yer bulabilmesi için gerekli adımları atıyoruz.” şeklinde konuştu. Üretilen akademik bilginin sadece teorik kalmayıp, pratik ve ticari değere dönüşmesinin önemine de dikkat çeken Rektör Aydın, üniversitelerin ve araştırmacıların sektörle daha yakın iş birliği içinde olması gerektiğini belirtti. Aydın, “Akademik çalışmalarımızı sektörün ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirerek, ürüne ve sonuca odaklanmalıyız.” dedi. Rektör Aydın, sektörle iş birliği ve somut proje geliştirme konusunda da öğrenci ve akademisyenlere çağrıda bulunarak, iş dünyası ile üniversiteler arasındaki köprünün güçlendirilmesinin önemine işaret etti. Aydın, “Sektörle ortak projeler geliştirerek, araştırmalarımızın toplum ve ekonomiye somut katkılar sağlamasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Konuşmasını, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra sektörel iş birliklerine de önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak tamamlayan Rektör Aydın, bu sayede Türkiye’nin tıbbi cihaz sektöründe daha ileri bir noktaya taşınabileceğini ve dışa bağımlılığın azaltılabileceğini belirtti.

Programda konuşan Mediküm Başkan Yardımcısı ve ASKON Samsun Şube Başkanı Ahmet Alp Doğru yerli üretimin önemine dikkat çekerek yapılan etkinliğin bu amaca hizmet ettiğini vurguladı ve programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Etkinliğin ilk sunumunu gerçekleştiren Samsun Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Makine Mühendisi Selim Odabaş  “Problem Çözme Teknikleri” başlığı altında mühendislik dünyasındaki karmaşık problemleri çözmek için kullanılabilecek teknikleri anlattı. Bu sunumun ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanlığı Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve SAMULAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Gürkan, “İnovasyon“un sektördeki önemini vurgulayarak katılımcıları yenilikçi düşünmeye teşvik etti.

Öğle arasının ardından devam eden programda Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğukan Özdemir, “Güncel Biyomedikal Cerrahiler: Biyonik Kulak” konusundaki bilgileri katılımcılara aktardı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Radyolojik Bilimler Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan, “Tıpta Kullanılan Teşhis ve Tedavi Yöntemleri” başlıklı sunumuyla tıp dünyasındaki teşhis ve tedavi yöntemlerinin son gelişmelerini paylaşırken, Ankara Medipol Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı TUS Patoloji Eğitmeni ve Yazar Doç. Dr. Emrullah Beyazyıldız ölümsüzlük ve uzun süreli yaşam üzerine yaptığı “İmmortalizasyon ve Longevity” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.

Günün son konuşmasını gerçekleştiren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Donanımı Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Erhan Ergün ise, “Medikal Görüntü İşleme ve Yapay Zeka” konulu sunumu ile katılımcılara, bu teknolojilerin tıp alanındaki uygulamaları ve geleceği hakkında derinlemesine bilgiler sundu.

Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen “Kariyer Günleri ve TRIZ Eğitimi Etkinliği’nin ilk gün oturumları Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin’in katılımcılara plaket takdiminin ardından sona erdi.  

Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Biyomedikal Mühendisliği Kariyer Günleri’nin ikinci günü, sektörün önde gelen uzmanlarının katılımıyla gerçekleşecek sunumlarla devam edecek. 8 Mart 2024 tarihinde Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Nuri Demirağ Salonunda devam edecek etkinliğin ikinci gününde ise; Samsun Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Alpaslan Koç, “Tıbbi Görüntülemede Bizi Nasıl Bir Gelecek Bekliyor?“, Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Ünal “Medikal Sektörde Kullanılan Malzemeler ve Kaplama Teknikleri”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Atom ve Molekül Fiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yavuz ise “Triz” konu başlıkları altında katılımcılara bilgi sunacak.

Öğrenci Destek