Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde “İklim Eyleminin Ön Saflarında” temasıyla, Dünya Meteoroloji Günü kutlandı.
Samsun Üniversitesi Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırmaları Topluluğu’nun ev sahipliğinde, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla, “İklim Eyleminin Ön Safında” temalı bir etkinlik düzenlendi. Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, Genel Sekreter Doç. Dr. Adem Soruç, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aktaş, Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul Çam, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Samsun 10. Bölge Müdürü Bülent Şirin, Devlet Su İşleri Samsun 7. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Serdar Güzel, Meteoroloji Mühendisleri Odası Samsun İl Temsilcisi Mehmet Seren Korkmaz, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda davetli, Samsun Üniversitesi akademik ve idari personeli ile öğrenciler katılım gösterdi.
İklim Değişikliği ile Mücadelede Ağaçlandırma Faaliyetlerinin Önemi
Açılış konuşmalarıyla başlayan program, Meteoroloji ve Klimatoloji Araştırma Topluluğu Başkanı Fatma Sönmez ve Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş’ın konuşmalarıyla devam etti. Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meral Demirtaş, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada etkinliğin önemine dikkat çekti. Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın 23 Mart’ı Dünya Meteoroloji Günü olarak belirlediğini ve her yıl için farklı bir tema seçildiğini hatırlatan Doç. Dr. Demirtaş bu yılki temanın “iklimin ön saflarında” olduğunu ifade etti. İklim değişikliğinin artık tartışmasız bir gerçek olduğunu ve mevsimsel değişkenlik ile hava olayları üzerindeki etkilerinin giderek daha sık ve şiddetli hale geldiğini belirten Doç. Dr. Demirtaş, iklim değişikliğinin önemine dair kamuoyu ve hükümetler arası panel (IPCC) tarafından yapılan vurgulara değindi ve özellikle 2015 Paris Anlaşması gibi uluslararası çabalara atıfta bulundu. Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadeledeki pozisyonunu ve aldığı taahhütleri anlatan Demirtaş, konuşmasının devamında, son dönemde mevsimsel ortalama sıcaklıklardaki artışlara ve bölgesel iklim olaylarına örnekler vererek, bunların günlük hayata etkilerine dikkat çekti. Demirtaş ayrıca, ağaçlandırmanın önemini ve ağaçların iklim mücadelesindeki rollerine işaret etti, katılımcılara ağaç dikme etkinliğine katılımları için teşekkür etti ve meteoroloji mühendisliğinin multidisipliner çalışmalarındaki yerine değindi. Doç. Dr. Demirtaş İklim değişikliği ile mücadelede ağaçlandırma faaliyetlerinin kritik önemine vurgu yaparak, dinleyicilere ve katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü vesilesiyle bir konuşma yaparak çeşitli konulara dikkat çekti. Konuşmasında öncelikle 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü’nün yanı sıra, 22 Mart Dünya Su Günü ve 21-26 Mart arasında kutlanan Dünya Ormancılık Haftasını kutladı. İklim değişikliğinin dünya üzerindeki ciddi etkilerine değinen Bilgin, son elli yılda 10 binden fazla doğal afet yaşandığını ve bu artışın sebebinin sanayileşme ve ekonomik kaygılarla çevreye olan ilgisizlik olduğunu vurguladı. Uluslararası anlaşmaların önemine işaret eden Bilgin, özellikle Kyoto, Berne ve Paris sözleşmelerinin önemine değindi ancak bu anlaşmaların uygulanmaması veya bazı ülkeler tarafından geri çekilmesinin etkilerini eleştirdi. Küresel ısınmanın ciddi sonuçlarına ve gelecekteki olası senaryolara değinen Bilgin, küresel ısınmanın canlılar ve cansızlar üzerindeki etkisine dikkat çekti. Türkiye’nin iklim değişikliğinden etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını belirten Bilgin, özellikle Akdeniz Havzası ve Doğu Karadeniz bölgesine dikkat çekti. Meteorolojinin günlük hayatta ve planlamalarda oynadığı önemli role değinen Prof. Dr. Ali Bilgin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün başarılarından övgüyle bahsetti. Bilgin son olarak, Türkiye’de sadece iki meteoroloji bölümü olduğunu ve bu alanda yapılan çalışmaların önemine işaret ederek, katılımcılara ve etkinliği düzenleyenlere teşekkürlerini iletti.
“Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Geliştirilmeli”
Meteoroloji Mühendisleri Odası Samsun İl Temsilcisi Mehmet Seren Korkmaz’da konuşmasında iklim değişikliği ve küresel ısınma konularındaki aciliyetin altını çizerek kırılan sıcaklık rekorlarına ve bu durumun sonuçlarına dikkat çekti. Korkmaz, iklim değişikliğiyle mücadelede acil eylem çağrısında bulunarak, özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi ve sürdürülebilir uygulamaların teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Bülent Şirin işe, Dünya Meteoroloji Günü’nün önemini anlattı ve bu günün hava tahmini ve iklim değişikliği ile mücadele açısından taşıdığı öneme değinerek, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün görevlerinden bahsederek, ölçüm istasyonları ve tahminlerin önemini vurguladı.
Devlet Su İşleri Samsun 7. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Serdar Güzel de yaptığı konuşmada Samsun’daki taşkınlar ve iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek meteorolojik verilerinin, DSİ’nin çalışmaları için nasıl kritik önem taşıdığını anlattı ve meteoroloji mühendislerinin rolüne vurgu yaptı.
Gün boyu süren etkinlikler, bulut fotoğrafçılığı yarışmasının sonuçlarının açıklanması ve ödül töreni ile renklenirken, genel meteoroloji bilgisi üzerine bir Kahoot yarışması da düzenlendi. Ayrıca, TEMA Vakfı ile birlikte organize edilen ağaçlandırma etkinliği de yoğun bir katılımla gerçekleştirilerek fidanlar toprakla buluşturuldu. Öğleden sonraki oturumda, “Kamu Sektöründe Meteoroloji Mühendislerinin Görev, Yetki ve Sorumlulukları” konulu bir panel gerçekleşti. Bu oturumda, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri’nde görev yapan Meteoroloji Mühendisleri, bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. İklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak ve bu konuda eğitim vermek amacıyla düzenlenen ve gün boyu süren “İklim Eyleminin Ön Safında” etkinliği, değerlendirme konuşmaları ve fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.