Samsun Üniversitesinin ev sahipliğinde Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden çok sayıda hekimin katılımıyla düzenlenen “2. Karadeniz Aile Hekimliği Günleri 17-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. 28 farklı şehirden 340 hekim ve akademisyenin bir araya geldiği kongrede “Koruyucu Hekimlik” ana temasıyla aile hekimliğindeki mevcut şartlar ve klinik pratikler ele alınarak iyileştirilmesi gereken hususlara ilişkin öneriler gündeme getirildi.
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalının ev sahipliği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Samsun Şubesinin işbirliği ile Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonda yoğun bilimsel ve akademik programıyla üç gün süren “2. Karadeniz Aile Hekimliği Günleri” kongresinde koruyucu hekimlikle ilgili mevcut şartlar ve uygulamalara yönelik öneriler sunuldu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonda düzenlenen kongrenin açılış törenine Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Bilgin ve Prof. Dr. Ergin Kariptaş, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Merkez Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Görpelioğlu, Samsun Üniversitesi Dâhili Tıp Bilimleri, Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz ve Türkiye’nin farklı illerinden 340 hekim ve akademisyen katılım gösterdi.
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Üniversite olarak aile hekimliğine dair bilimsel konuların tartışılacağı bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmış olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. Rektör Aydın’dan sonra katılımcılara hitap eden Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, Samsun’da 151 aile sağlığı merkezi, 449 aile hekimliği birimi olduğu bilgisini vererek Aile hekimliğinde koruyucu sağlık hizmetlerinin ön planda olduğunu söyledi. Samsun Üniversitesi Dâhili Tıp Bilimleri, Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Yavuz ise yaptığı konuşmada kronik hastalıkların en önemli faktörlerinin obezite, kötü beslenme, egzersiz eksikliği olduğunun bilgisini verdi.
17-19 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen kongrede, konferans, paneller, sempozyumlar ve sözlü bildiri oturumları gerçekleştirildi. Koruyucu Hekimlik temasıyla 23 bilim insanı tarafından aile hekimliği pratiğinde sık görülen pek çok kronik hastalığın üç oturumda tartışıldığı kongrede 42 sözel bildiri ve 11 poster bildiri sunuldu. Sözel bildiriler Sözel Bildiri Oturumunda, salonda yüz yüze ve çevrimiçi olarak sunulurken, poster bildiriler ise kongre fuaye alanında dijital olarak sergilendi. “2. Karadeniz Aile Hekimliği Günleri kongresi 19 Mayıs günü yapılan kapanış konuşmaları ile sona erdi. Kongre sonrası yapılan sözlü ve poster bildiriler “Bildiri Kitabı” olarak yayımlanacak.