Samsun Üniversitesi üniversiteye giriş sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, üniversite üst yöneticileri, ilçe milli eğitim müdürleri, okul müdürleri, rehberlik ve branş öğretmenleri ile birim yöneticileri ve akademisyenlerin katıldığı bir istişare toplantısı düzenledi. Bu yıl dördüncüsü yapılan toplantı, Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsünde gerçekleşti.
Toplantıda konuşan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Yaklaşık bin dönümlük iki parçadan oluşan bir arazimiz var. Burası bir üretim mekanı, endüstriyel miras olan bir mekan. Şimdi biz de burada yer alan binaları fakülte binalarına, laboratuvarlara, aynı zamanda Teknopark ile iş insanlarına tahsis ediyoruz. Türkiye’de 210 civarında üniversitemiz var. Her ilimizde bir üniversitemiz var. Bu üniversiteleri kurduktan sonra onları daha da nitelikli hale getirmek zorundayız. İnsan gücü sadece teorik bilgiye sahip olan değil, aynı zamanda sahip olduğu teorik bilgiyi pratiğe yansıtan, pratik bilgisi olacak şekilde kurgulanmalıdır. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Hem mühendislik hem de iktisadi, idari, sosyal bilimler tarafında da benzer bir uygulamamız var. Bu sene seçmeli olarak 7+1 modeline başlayacağız inşallah. Yani bir dönem öğrencilerimiz aynı sanayide çalışanlar gibi çalışmalarına devam edecek. Öğrendiği teorik bilgileri pratiğe dönüştürecek biçimde kalifiye ve nitelikli eleman olarak karşımıza çıkacak. Ben inanıyorum ki bu modeli eğer yerleştirebilirsek Türkiye’de ciddi anlamda başarılı olacağız. Hem üniversitemiz daha nitelikli hale gelecek hem de üniversitemize gelen öğrencilerimiz daha nitelikli hale dönüşeceklerdir. İkinci bir nokta Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, bunu da çok önemsiyoruz biz. Ben buna yürekten inanıyorum. Türkiye’nin gelecekte en önemli Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olacak burası. Çünkü farklı bir konseptte ilerliyoruz, kadroya dahil ettiğimiz hocalarımız da o konseptte. Fakültemizin binasını otantik bir bina olarak tasarladık hemen arkasında uygulama yapılabilecek atölye yer alıyor. Bizim bir sorunumuz özellikle mühendislik ve mimarlıkta öğrencilerimiz bilgileri olmasına malzemeyi tanımıyorlar. Burada bu konuda öğrencilerimiz donanımlı hale gelecek” dedi.
Havacılık ve uzay bilimleri kapsamında Teknofest’te alınan başarılara değinerek sözlerini sürdüren Rektör Aydın, “Başka bir özelliğimiz havacılık ve uzay bilimleri. Biliyorsunuz Türkiye son dönemde savunma sanayiinde çok önemli bir mesafe kat etti. 2018’de başladığımızda roket takımımız Türkiye’de 2. olmuştu, daha sonra 2019′ ve 2020’de yine dereceler aldık, 2021’de en fazla derece alan üniversite olmuştuk. Bu dereceler, 2022’de Teknofest’i Samsun’a getirdi. Samsun’dan Teknofest’e yoğun bir katılım var. Sizler de öğrencilerinizi hazırlıyorsunuz. Bizim de burada öğrencilerimiz kuş sesleri ile doğayla iç içe bir ortamda roket, İHA, elektrikli araç yapıyor. Bu bize şunu gösteriyor. Çocuklarımıza imkan verildiği takdirde neler yapabileceklerini de bize rahat bir şekilde gösteriyor. Sizleri davet ederek neler yaptığımızı göstermek istedik. Burada söz ettiklerimiz yaptıklarımız ve yapacaklarımızın yüzde 1’ini oluşturuyor. Buraların gelişmesi aynı zamanda sizlerin de gayretine bağlı. Ben ve arkadaşlarım yoğun bir şekilde uğraşıyoruz şüphesiz ki ama sizlerin ve şehrin katkısı olmazsa olmaz, birbirimizi desteklemek zorundayız. İnşallah bundan sonra daha fazla bir araya geliriz ve daha fazla bilgi paylaşımında bulunuruz. İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi kapsamında da çok iyi bölümlerimiz bulunuyor. Buraya da yönlendireceğiniz öğrencileriniz olacaktır. Ayrıca Samsun sağlık açısından da üs konumunda olan bir kent. Samsun’un hasta potansiyelinin yarısı Ondokuz Mayıs Üniversitesinde diğer yarısı ise Eğitim ve Araştırma Hastanesinde. Tıp Fakültesi için Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile protokol yaptık. Şehir hastanesi de tamamlandıktan sonra Eğitim ve Araştırma Hastanesi oraya taşınacak. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile birlikte Samsun’u Karadeniz’in sağlık üssü haline getireceğimize inanıyorum. Hem sağlık açısından hem mimari açıdan hem sosyal bilimler açısından hem de havacılık ve uzay bilimleri açısından bir ihtisaslaşma üniversitesi olmak istiyoruz” dedi.
Program, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak’ın üniversite ile ilgili detaylı bilgileri aktardığı konuşması ve kampüs gezisinin ardından sona erdi.