Üniversitemiz bünyesinde “Kent ve Çevre” dersini alan öğrencilerimiz, Doç. Dr. Ayhan Nuri Yılmaz’ın düzenlediği organizasyon kapsamında 24.10.2022 tarihinde Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait katı ve sıvı atık tesislerine ziyaretlerde bulunmuştur.
Hızla artan dünya nüfusuna paralel olarak dünyadaki çöp miktarı da artmaktadır. Bu sebeple katı atık yönetimi her geçen gün daha da büyük önem kazanmaktadır. Gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında dünyadaki çöp yönetiminde yaşanan paradigma değişimleri yerinde gözlemlenmiştir. Toplanan çöplerin boş bir araziye gömüldüğü veya yakıldığı bir düzenden günümüzde artık en ufak bir çöp parçasının dahi geri dönüştürülerek elektrik enerjisi üretildiği bir anlayışa geçilmiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesi idaresinde bulunan katı atık toplama merkezinde de çöplerden elde edilen metan gazı elektrik enerjisine dönüştürülerek yaklaşık olarak 40 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanmaktadır. Ziyaret sırasında edinilen bilgilere göre bu rakamın ilerleyen yıllarda daha da artırılması hedeflenmektedir.
Ziyaretin bir sonraki durağı olan Samsun Doğu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde ise Samsun’un atıksuyunun nasıl arıtıldığı teknik detayları ile birlikte gözlemlenmiştir. Günde ortalama 105.000 metreküp atıksu arıtma kapasitesine sahip olan tesiste en büyük iş bakterilere düşmektedir. İçerisindeki katı atıklardan mazgallar aracılığıyla arındırılan atık sular bakteriler tarafından temizlenmektedir. Temizlenen su son olarak 2,5 km uzunluğundaki borularla denize deşarj edilmekte ve tekrar doğaya kazandırılmaktadır.
Kuruluş aşamasında olan Kent, Gezi ve Çevre Topluluğu’nun da ilk faaliyeti olarak nitelendirebileceğimiz bu ziyaret ile atık yönetimi konusunda öğrencilerimizde büyük bir farkındalık oluşturulması başarılmıştır.