Gazetecilik demokrasinin en önemli unsurları arasında yer alır ve yoğun emek gerektiren bir meslektir. Gazeteciler savaş, salgın veya doğal afet gibi oldukça zorlu koşullarda, kimi zaman kendi hayatlarını da riske atarak görevlerini ifa etmektedirler. Tüm bu açılardan oldukça saygın bir görevleri vardır.
Halkın sesi olan ve halka doğru haber vermek gibi önemli bir sorumluluk taşıyan gazeteciler gün geçtikçe farklı araçlara da sahip olmaktadır. Örneğin internetin gelişmesiyle birlikte artık gazetecilik de yalnızca yazılı basın ile yapılmıyor, “internet gazeteciliği” diye de bir meslek grubu oluşuyor. Bu gazeteciliğin bir yandan imkânlarını geliştiriyor bir yandan da “bilgi kirliliği” gibi gazetecilerin aşması gereken yeni sorunları yaratıyor. Bu imkân ve tehditleri bugün salgın koşulları sırasında da gözlemleme fırsatı buluyoruz.
Formu her ne kadar günümüz koşullarında çeşitlenmekte ve değişmekte olsa da şunu unutmamamız gerekiyor: Gazeteciliğin kamuoyuna doğru haber verme görevi ve sorumluluğu devam ediyor. Toplumda belli konularda duyarlılık ve bilinç oluşturmak da hâlâ gazeteciliğin bir parçası.
Bir ülkenin demokrasi, özgürlük ve refah seviyesi de o ülkedeki gazeteciliğin niteliğiyle ilgilidir. Özgür, çoğulcu, nitelikli basının ve ifade özgürlüğünün olduğu bir ülkede demokratik kültür ve etkin bir sivil toplum için de uygun koşullar oluşmuş demektir. Bundan dolayı da gazeteciliğin büyük etkileri vardır.
Öte yandan şehrimizin yerel basını da halka doğru haberi, kirlilikten uzak bilgiyi ulaştırmaya çalışmakta. Bunun yanında şehrimizin ve Samsun Üniversitemizin tanıtımında da Samsun’daki gazetecilerimizin önemli katkıları olmaktadır. Bu çerçevede vermiş oldukları desteklerden dolayı Samsun’un yerel gazetelerine ve gazetecilerine teşekkür ediyorum.
Halka doğru haber vermek gibi önemli bir görevi layıkıyla ve büyük özverilerle yerine getiren gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyor ve onlara zorlu görevlerinde başarılar diliyorum.
Prof. Dr. Mahmut Aydın
Rektör