Rektör Aydın: Öğrencilerimizi Yetiştirirken Bölgemizin ve Ülkemizin İhtiyaçlarını Gözetiyoruz

Uncategorized - 4 yıl önce

 

18 Mayıs 2018’de kurulan ve Türkiye’nin en genç üniversiteleri arasında yer alan Samsun Üniversitesi, hızlı bir şekilde kurumsallaşma sürecine başlayarak eğitim, araştırma ve topluma hizmet gibi birçok faaliyet alanında önemli gelişmeler kaydetti. “Nitelikli Toplum İçin Nitelikli Üniversite” ufku ile kaliteyi ve bilimsel ilkeleri kendisine rehber edinmiş olan Samsun Üniversitesi, iki yıllık süre içerisinde ülkemiz açısından stratejik öneme sahip sektörlere yönelik lisans ve lisansüstü programları, toplumsal gelişime katkı sağlayacak yenilikçi yaklaşımları ile adından söz ettiren bir üniversite olma yönünde emin adımlarla ilerliyor.

Türkiye’nin ve daha özelde Karadeniz Bölgesi’nin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda nitelikli mezunlar yetiştirmeyi hedeflediklerini söyleyen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Bu doğrultuda üniversite-sanayi işbirliği başta olmak üzere şehrimiz ve Karadeniz Bölgesi’nin ekonomisini ayakta tutan bütün sektörlerle etkileşim halinde yeni fakülte ve bölümler açmaya devam ediyoruz,” dedi.

Sağlık Üssü Samsun Hedefi

Son dönemde insanlık ailesinin yaşadığı pandemi sürecinde ülkelerin sağlık hizmeti kapasitesinin stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade eden Rektör Aydın, “Samsun’da üniversitemiz bünyesinde kurulan ikinci Tıp Fakültesi ile hem ülkemizin sağlık altyapısına ciddi katkılar sunmak hem de “Sağlık Kenti Samsun” projesini hayata geçirmek mümkün olabilecektir. Ayrıca Tıp Fakültesinin yanı sıra Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Ekonomi ve Finans, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik gibi bölümleri içeren İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültemiz bulunmaktadır. Kendi havaalanına ve pilotaj eğitimine sahip Sivil Havacılık Yüksekokulu ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz, bölgedeki tek Yazılım Mühendisliği bölümüne sahip olan Mühendislik Fakültemiz ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Benzerlerinden farklı ve özgün bir öğretim programı sunan Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ve istihdama doğrudan katkı yapmayı hedefleyen Kavak Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz yer almaktadır. Üniversitemizin fakülte ve bölümlerinin yapısı değerlendirildiğinde şehrin ve bölgenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlandığını söylemek mümkündür,” diye konuştu.

ÇAP Olanakları

Türkiye’nin bugün ihtiyaç duyduğu eğitim anlayışının yükseköğretimde niceliksel büyümeye paralel olarak gelişmesi gereken niteliksel derinlik olduğunu söyleyen Rektör Aydın, “Samsun Üniversitesi, nitelikli öğretim üyesi kadrosu ile bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlamayı, yalnızca verdiği çağdaş ve disiplinler arası örgün eğitim ile değil, aynı zamanda bünyesinde bulunan uygulama ve araştırma merkezlerinde geliştirdiği projeler ve sertifika programları ile nitelikli iş gücüne katkı sağlamayı hedeflemektedir,” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Karadeniz Bölgesi’nde, öncü ve yenilikçi bir üniversite olmak adına teknolojik, toplumsal ve çevresel bütün sorunlara ilişkin farkındalığı içselleştirmiş bir üniversite olduklarını ifade eden Rektör Aydın, “Üniversitemiz genç kuşaklara farkındalık ve sorumluluk aktarımını kendine ilke edinmiştir. Türkiye’ye ve dünyaya faydalı, farkındalığı ve sosyal bilinci yüksek mezunlar yetiştirilmesi adına multidisipliner bölüm müfredatlarının yanı sıra ÇAP (Çift Ana Dal Programları) olanakları ile lisans eğitimi veren Samsun Üniversitesi, lisansüstü programlarını da aynı vizyon ve ilkeler çerçevesinde yürütmektedir,” dedi.

Yurtların Durumu

Samsun dışından gelen öğrenciler için kampüs alanları içerisinde kalabilecekleri yurtların mevcut durumu ve gelecekte oluşabilecek ihtiyaçları belirlemek için çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Rektör Aydın, “Ballıca Kampüsümüzde Kredi Yurtlar Kurumu’nun 213’ü erkek ve 213’ü kız olmak üzere toplam 426 kapasiteli öğrenci yurtları mevcuttur. Bu yurtlar şu an için ihtiyacı karşılamaktadır. Bu kampüste öğrenci sayısı her yıl katlanarak artacağından yeni yurtlar yapılması için Gençlik ve Spor Bakanlığıyla yakın iletişim halindeyiz. Canik Kampüsümüzde bitme aşamasında olan 300 kişilik yurdumuzu Gençlik ve Spor Bakanlığı’na tahsis ettik. Özellikle kız öğrencilerimizin zorluk yaşamaması için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Canik’te oldukça iyi bir konumda 260 kişilik bir yurt binası kiralanmış durumdadır. Samsun Üniversitesi olarak hem entelektüel hem de pratik ihtiyaçları aynı anda gözeterek çalışıyoruz,” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

 

Öğrenci Destek