Haberler
- 4 yıl önce
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Hedef: Afete Hazır Bir Samsun” paneline katıldı.
Samsun’un üst düzey kamu kurumu temsilcileri afet ve acil durumlara karşı kamuoyunu bilinçlendirmek, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuda aldığı önlemler ve yaptığı çalışmalar hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla “12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü”nde “Hedef: Afete Hazır Bir Samsun” konulu online panelde bir araya geldi.
Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı’nın moderatörlüğünde sosyal medya üzerinden yayınlanan panele; Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ve Samsun AFAD İl Müdürü Levent Uçarlı katıldı.
Samsun’da afet konularında neler yapabiliriz sorusuyla bir araya geldiklerini ifade eden Zülkif Dağlı, “Bugün aynı zamanda Düzce Depremi’nin yıldönümü, panelin düzenlendiği tarih bu açıdan önem arz ediyor. Afetle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Biz de bu vesilelerle ilimizde ve bölgemizde yaşanacak olan afetlerle alakalı bir panel gerçekleştiriyoruz. Bugün amacımız, Türkiye genelinde ve Samsun’da afetlerle ilgili durumumuzu değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte Samsun Büyükşehir Belediyemizle, üniversitelerimizle ve AFAD Müdürlüğü İle neler yapabileceğimizi konuşmaktır. Afet risklerini önlemek için kentsel dönüşümün hızlandırılması ve dere yataklarının imara açılmaması gerekmektedir,” dedi.
Büyükşehir Afet Müdahale Planı hakkında bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Konumu gereği büyükşehirlerin afet tedbirlerini alması ve gerekli çalışmaları yürütmesi gerekiyor. Karadeniz Bölgesinin merkezinde yer alan bir büyükşehir belediyesi olarak afet konusunda ayrıca bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle afet müdahale sistemi içinde yer alarak çözüme yönelik görev ve sorumluluğumuzla birimler arası koordinasyonu sağlayarak ekip ve insan kaynakları kapasitesi, mevcut durumu ve ihtiyaç duyulan kapasiteyi sunma amacıyla Büyükşehir Afet Müdahale Planı’nı hazırladık. Kentsel dönüşüm, akıllı şehir projeleri gibi çalışmalarla afetlere hazırlanma sürecini yürütüyoruz. İtfaiye birimimiz Türkiye’deki en iyi itfaiye birimlerinden bir tanesi,” ifadelerinde bulundu.
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, panelin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken, “Afet konusunda en önemli hususlardan biri farkındalık. Afet öncesinde yapılacak olan çalışmaları bilimsel olarak desteklememiz gerekiyor. Türkiye’de iki tane bulunan Meteoroloji Mühendisliği bölümlerinden bir tanesi de Samsun Üniversitesi bünyesinde yer alıyor. Özellikle iklim değişiklikleriyle birlikte yağış miktarları arttı. Bu durum ise sel ve taşkınlara sebep oluyor. Geçmişte bu tür durumları ilimizde acı ile tecrübe ettik. İklim değişikliği ile alakalı çalışan bir akademisyen arkadaşımız iklim değişimi ve değişkenliğinin Karadeniz Bölgesi ekstrem yağışlarına etkileri konusunda bir TÜBİTAK projesi yürütüyor. Bu kapsamda Karadeniz’de bulunan 21 yağış gözlem istasyonu ekstrem yağış değerlerinin yeni bir yöntemle hesaplanması amaçlanmaktadır. Üniversitemizde edinilen akademik bilgiyi paydaş kurumlarla paylaşmaya her zaman hazırız. Böylelikle ilimizde daha verimli çalışmalara imza atabiliriz. Hali hazırda şu anda Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzle birlikte imzaladığımız protokol çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz. Taşkın ve sel felaketlerinin önceden doğru bir şekilde tahmin edilebilmesi için laboratuvar kapasitemizi geliştirmemiz gerekiyor. Öğrencilerimize afet bilincini aktaracak çalışmalarda bulunarak hem öğrencilerimizin hem de vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmelerini teşvik etmeliyiz” dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, afetin bu coğrafyada doğal olduğunu kabul etmemiz gerektiğine değinirken, “Her ne kadar Samsun afetler bakımından şanslı bir coğrafyada bulunsa da afetin her türlüsünü yaşamış, tecrübe etmiş bir ülke ve milletiz. Afetlerden ders çıkarabildiğimizde de bu tecrübelerin avantaja dönüştüğünü görüyoruz. OMÜ yaklaşık olarak 60 bin kişiye ev sahipliği yapan bir üniversite. Bünyemizde bulunan akademik ve idari personelimizle birlikte öğrencilerimizin de farkındalık sahibi olmasını arzu ediyoruz. Ayrıca akademik anlamda yapılabilecek çalışmalarla afet bilincinin artırılması ve gerekli tedbirlerin alınması hususunda elimizden geleni yapma gayreti içerisindeyiz. Bizler öğrencilerimizin sorumluluk sahibi bireyler olarak mezun olmalarını istiyoruz,” dedi.
AFAD Samsun İl Müdürü Levent Uçarlı, AFAD etkinlikleri hakkında bilgi verirken, “Samsun’da gönüllü sayımız 3 bine ulaştı. Afetlerde yapılan yanlış müdahaleye karşı gönüllülük ve gönüllülere verilen eğitimin hayati önemi vardır. 2019 yılı içerisinde 60 bin, 2020 Ekim ayı itibariyle ise 90 bin kişiye kurumumuzca eğitim verildi. AFAD gönüllülük sistemimize kayıtlı gönüllülerimize afet bilincinin aşılanması konusunda online eğitimlerimize devam ediyoruz,” diye konuştu.
Panel iyi dilek ve temennilerle son buldu.