Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2022 Yılı Cazibe Merkezlerinin Desteklenmesi Programı (CMDP) kapsamında destek alan 9 milyon 581 bin TL bütçeli “Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesinin destek sözleşmesi imzalandı. Proje sözleşme imza töreni Samsun Valiliği’nde, Vali Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Kaynak ve OKA Genel Sekreteri İ. Ethem Şahin katılımıyla gerçekleşti.
Üniversitemiz havacılık alanında takdir gören bir kimliğe sahip
İmza töreni sonrası açıklamalarda bulunan Rektör Aydın, “Samsun Üniversitesi olarak havacılık alanında ülkemizde ender bulunan insan kaynağı, deneyim ve altyapıya sahibiz. Fakat bununla yetinmeyip daha iyisini yapma gayretindeyiz. Öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin havacılık alanında yaptığı çalışmalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, TEKNOFEST, Baykar, Roketsan, Havelsan, Tusaş ve ismini sayamadığım birçok kurum/kuruluştan takdir görmektedir. Böylelikle üniversitemiz havacılık ve uzay alanında ulusal ve uluslararası belirli bir kimliğe kavuştu. Sahip olduğumuz bu kimliği daha ileriye taşıyabilecek çalışmalara ve projelere ihtiyaç vardır. Bu kapsamda üzerinde uzun süredir çalıştığımız ve hayata geçtiğinde şehrimize, üniversitemize ve elbette ülkemize ciddi katma değer kazandıracağına inandığımız Samsun Hava Araçları Bakım Onarım Hizmet Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Özel Sektörle İşbirliklerinin Oluşturulması Projesi’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından desteklenmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Ülkemizde havacılık alanında teknisyen, pilot ve mühendis yetiştiren tek kurumuz
Rektör Aydın bu proje ile birlikte Samsun’un havacılık alanında tanınırlığının daha da artarak tam bir cazibe merkezi haline geleceğini vurgulayarak, “Üniversitemiz halihazırda Uçak Bakım ve Onarım lisans programı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından SHY-145 Onaylı Bakım Kuruluşu ve SHY-147 Onaylı Eğitim Kuruluşu lisanslarına sahiptir. Buralarda nitelikli eğitim ve hizmetler verilmektedir. Desteklenen bu projemizle üniversitemiz bünyesinde 4 yeni uçak bakım onarım atölyesi, 1 CNC atölyesi ve 1 kaynak atölyesi daha kurarak nitelikli ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayan hava araçları bakım ve onarım teknisyenleri yetiştireceğiz. Bununla da yetinmeyip, özel sektörle iş birliklerini geliştirerek, kaynak ve CNC gibi alanlarda, gençlerin atölyelerde aldıkları eğitim ile sektörde istihdam edilebilirliklerini de sağlamayı hedeflemekteyiz. Türk Havacılık sektörünün insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen Projemizin sözleşmesi imzalandı. Şehrimiz, Üniversitemiz ve havacılık sektörü için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum” dedi.