Arş. Gör. Vefa Kaya ve Arş. Gör. Büşra Nur Topal nezaretinde gerçekleşecek olan programlarda, Türkiye’de sosyal bilimlerin mevcut durumu çeşitli veçhelerden ele alınarak sosyolojinin nabzını tutmak hedefleniyor.
Sosyal bilimler alanında yöntem tartışmalarının hemen her disiplinin merkezine yerleştiği ve yöntemin sınırları uzun yıllar boyunca aşınmayan kalıp bilgilere dönüştürülerek aktarıldığı görülmektedir. Yöntem merkezli eğitim ve tercüme odaklı sosyal bilim anlayışı, tortulaşmış bilgilerin alanda dolaşıma girmesiyle yorumlama kapasitesini belirli biçimler etrafında standardize etmekte ve baskılamaktadır. Çalışma alanlarının zenginleşmesinin önüne geçen bu durum etrafında araştırma pratiklerinin giderek birbirine benzediği görülmektedir. Sosyal bilimcileri atıl kılan bu durumun karşısında, araştırmacıları farklı disiplinlerden beslenmeye yönlendiren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yerel kaynakları inceleme nesnesinin gösterdiği, konuştuğu ve işaret ettiği biçimlerde ele alma çabası, etki alanı giderek genişleyen sosyoloji alanı için bir diğer önemli ihtiyaçtır. Bu program, söz konusu problem alanlarına ilişkin bir farkındalıktan hareket ederek sosyal bilim camiasındaki özdüşünümsel sorgulamaları duyulur kılmayı amaçlamaktadır.
Her dönem için önceden belirlenen bir tema üzerinden alanda öne çıkan sosyal bilimcilerin katkılarıyla şekillenecek olan Sosyoloji Güncesi, böylece belirli meselelerin sosyal bilim camiasının gündemine gelmesine bir nebze de olsa katkı sağlamak hedefindedir. 2020-2021 bahar döneminde ilk tema olarak yaptıkları çalışmalarla öncü olmuş sosyal bilimcilerimiz ele alınacaktır.
Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’yı ağırlayacağımız ilk programda, Vefa Kaya ve Büşra Nur Topal’ın moderatörlüğünde, “İdris Küçükömer’in Perspektifinden Flu Bir Türkiye Fotoğrafı” başlığı ile Türkiye’de ezber bozan bir sosyal bilimci ve aydın olarak İdris Küçükömer’in düşünceleri ele alınacaktır. 5 Şubat Cuma günü, saat 20.00’da gerçekleşecek program, ilgi duyan herkesin katılımına açıktır.
Kurtuluş Kayalı’nın temel ilgi alanları; çağdaş Türk düşüncesi, Türkiye’de ordu-siyaset ilişkileri, Türk kültürü ve Türk sinemasıdır. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümünden emekli olan Kurtuluş Kayalı’nın yayınlanmış çok sayıda kitabı ve makaleleri bulunmaktadır.
Zoom linki için tıklayınız.
Meeting ID: 914 0985 1991
Passcode: 486255
Konu: İdris Küçükömer’in Perspektifinden Flu Bir Türkiye Fotoğrafı
Konuşmacı: Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı
Moderatörler: Vefa Kaya & Büşra Nur Topal
Tarih: 5 Şubat 2021 | 20:00