Samsun Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Nuri YILMAZ, Atakum Gençlik Merkezinde “Dünyada Türk Algısı ve Türk Etkisi” başlıklı bir konferans gerçekleştirdi.
Konuşmasına, 2019 yılında gerçekleşen ve dünya kamuoyunu şok eden Yeni Zelanda Camii saldırılarının Türk düşmanlığı içeren kodları üzerinden tarihi açıklamalar yaparak başlayan Yılmaz, saldırıda kullanılan silahın üzerindeki isimlerin hemen hemen tamamının Türk tarihi ile ilgili olmasının tesadüf olmadığını ve Dünyadaki olumsuz Türk algısının tahmin edilenden daha yüksek seviyede olduğunu ifade etti. Tarihte yaşanan olaylara bakıldığında Türklerin Dünya üzerinde yarattığı etkinin halen devam etmekte olduğunu belirten Yılmaz, bu durumun Türk gençlerine bilinçli ve uyanık olma sorumluluğu yüklediğini vurguladı.
2015 yılından bu yana “Türk Etki Sahası” adlı konferanslar verdiğini ifade eden Yılmaz, Türk etki sahasının diğer devletlerle kıyaslandığında yeryüzünün pek çok yerini kapsadığını, eski medeniyet havzaları olarak anılan Mısır, Mezopotamya, Hindistan ve Çin’in Türkler olmaksızın eksik kalacağını örneklerle açıkladı. Yılmaz gençlere bu etki sahası içerisinde hem Türkçenin sözel diliyle hem de Türkiye’nin gönül diliyle sıcak bağlar kurarak gezmeyi ve okumayı tavsiye etti.
Dünyanın merkezinde yer alan bir ülkede yaşamanın sadece bir gurur kaynağı olması gerekirken gençlerin motivasyon düşüklüğünün olduğunu, oysa özgüven artışının onları daha başarılı ve girişimci yapacağına inandığını söyleyen Yılmaz sözlerini “Ne Mutlu Türküm Diyene”, “Ne Mutlu Türk Olmanın Ayrıcalığını Yaşayanlara” diyerek sonlandırdı.