Erasmus Programı kapsamında 2019-2020 akademik yılı Öğrenci Staj Hareketliliği çerçevesinde Samsun Üniversitesinden hareketliliğe katılmak isteyen öğrencilerimize duyurulmak üzere hazırlanan ilan metni aşağıda sunulmuştur. Erasmus öğrenim hareketliliğine ilişkin başvurunuz öncesinde aşağıdaki açıklamaların tamamını dikkatli bir şekilde okuyunuz ve tercihlerinizi belirlemeden önce, üniversitemizle anlaşmalı kurumların özel koşullarını internet sayfamızdaki anlaşmalar sayfasından inceleyiniz.
Bu ilan 2019-2020 akademik yılı yaz Döneminde gerçekleştirilecek faaliyetleri kapsamaktadır. Bu tarih aralığı dışında gerçekleştirilen hareketlilikler, hiçbir şekilde bu ilan kapsamında değerlendirilemez. Faaliyete katılım sağlanabilecek dönem, 2019-2020 yaz dönemidir. Öğrencilerimiz, ikili anlaşmaların sınırları ve hibelendirme koşulları içinde kalmak şartıyla, faaliyete en az 2 aylık bir süre için katılmayı seçebilirler.
Erasmus Koordinatörlüğü, Samsun Üniversitesine tahsis edilen hibe toplamının, seçilecek tüm öğrencilere yetemeyeceğini öngörmesi durumunda, daha az sayıda öğrencinin faaliyete hibeli olarak katılmalarına karar verebilir.
BAŞVURU TAKVİMİ
İlana Çıkma Tarihi | 10.02.2020 |
Başvuruların Başlangıcı | 02.03.2020 |
Son Başvuru Tarihi | 23.03.2020 |
Başvuru Sonuçlarının ve Erasmus Yabancı Dil Sınavına Girecek Öğrencilerin İlanı | 27.03.2020 |
Erasmus Yabancı Dil Yazılı Sınavı | 10.04.2020 |
Yazılı Sınav Sonuçlarının ve Sözlü Sınava Girmeye Hak Kazanan Öğrencilerin İlanı | 15.04.2020 |
Erasmus Yabancı Dil Sözlü Sınavı | 17.04.2020 |
Faydalanmaya Hak Kazanan Öğrencilerin İlanı | 22.04.2020 |
Feragat İçin Son Tarih | 01.06.2020 |
Önemli Not: Erasmus Dil Sınavına giremeyecek öğrenciler için sağlık raporu dahil herhangi bir mazeret kabul edilmeyecek, sınavın tekrarı olmayacaktır.
BAŞVURU ŞEKLİ VE YERİ
Başvurular, başvuru evrakları ve bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak, ilgili akademik birime (Fakülte / Enstitü/ Yüksekokul) teslim edilmelidir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.
BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER
Başvurular COVID-19 tedbirleri kapsamında ONLINE alınacaktır.
Başvuru evrakları imzalandıktan sonra taratılarak “[email protected]” adresine e-mail olarak gönderilecektir.
İstenen tüm evrakların onaylı şekilde 06.04.2020 – 09.04.2020 tarihleri arasında ilgili akademik birime (Faküte/Enstitü/ Yüksekokul) teslim edilmesi gerekmektedir.
Not Dökümleri Öğrenci Bilgi Sisteminden alınabilecektir.
- Erasmus Staj Hareketliliği Başvuru Formu ( Staj Hareketliligi Basvuru Formu ) – Dijital ortamda doldurulacaktır.
- Not Dökümü (Güncel Onaylı Transkript)
- Varsa yabancı dil seviyesini gösteren belge (Erasmus Yabancı Dil Sınavına girecekler ve bu puanını başvuruda kullanacak öğrenciler için, sınav sonuç belgesi teslimi gerekmemektedir).
- Varsa karşı kurumdan alınmış kabul mektubu.
- Engellilik Durumu Varsa Belge [Engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri veren doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi].
- Şehit veya Gazi çocuğu olması durumunda, duruma ilişkin belge (12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurt içinde ve yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler” in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilirler).
- Koruma, bakım veya barınma kararı olanlar için, öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazı
Tüm belge ve bilgiler eksiksiz olarak hazırlanarak öğrencilerin kendi akademik birimlerine teslim edilecektir. Eksik belge ve bilgilerle yapılan başvurular geçerli sayılmayacaktır.
YABANCI DİL SINAVI GENEL HÜKÜMLER
Yabancı dil sınavının %80’lik kısmı yazılı (çoktan seçmeli), %20’ lik kısmı sözlü sınav (Speaking) şeklinde yapılacaktır. Öğrencinin sözlü sınava girebilmesi için yazılı sınavdan en az 40 puan alması gerekmektedir. Başvuruda bulunan bir öğrencinin Erasmus puanının hesaplanabilmesi için toplam yabancı dil sınavından (İngilizce Yazılı + Sözlü Sınav) en az 50 puan alması gerekmektedir.
Koordinatörlüğümüzce alınacak Erasmus hareketlilik başvurularında, Samsun Üniversitesi tarafından düzenlenen dil sınavlarının yanında YDS (son 5 yıl) ve YÖKDİL’den alınmış olan puanlar ve ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilmiş sınavlar/dil sertifikaları geçerli olacaktır.
ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİNDE SÜRELER
Erasmus Staj Hareketliliği faaliyeti, Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen asgari ve azami sürelere uygun olarak gerçekleştirilir. Staj hareketliliğinde asgari süre 2 tam ay, azami süre 12 tam aydır. Faaliyet süresinin kesintisiz gerçekleştirilmesi gerekir. Staj hareketliliğinde, staj yapılan işletmenin tatil sebebiyle kapalı olması durumunda stajın kesintiye uğraması söz konusu olabilir. İşletmenin kapalı olduğu süre için hibe ödemesi yapılacak, ancak kapalı olunan süre faaliyet süresine eklenmeyecektir. Asgarî faaliyet süresinin sağlanabilmesi için staj yapılacak işletmenin kapalı olacağı tarihlerin önceden araştırılması gerekmekte, tatil süresi çıkartıldıktan sonra dahi asgarî sürenin sağlandığından emin olunması gerekmektedir. Haftasonu tatilleri, faaliyet süresinden çıkartılacak tatil süresi değildir.
Mücbir sebeplerle* faaliyete ara verilmesi halinde durumun BELGELENDİRİLMESİ ŞARTIYLA asgari sürenin tamamlanamadığı faaliyetler kabul edilir ve kalınan süre karşılığı hibe verilir. Böyle bir durumun oluşması halinde öğrencinin birim koordinatörüne durumu belirten dilekçe ve durumu açıklayan bir resmi belge ile müracaat etmesi gerekmektedir. Bu durumda öğrencinin başvurusu Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu Kararı ile Erasmus Koordinatörlüğü’ne bildirilmelidir. Erasmus Koordinatörlüğü, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ile iletişime geçerek mücbir sebebin geçerliliği belirlenecektir.
Mücbir sebepler dışında asgari süre tamamlanmadan öğrencilerin geri dönmesi halinde, faaliyet geçersiz sayılır ve hibe ödenmez. (Daha önce ödeme yapılmışsa, ödemenin iadesi talep edilir.)
2019 – 2020 akademik yılı Erasmus Staj Hareketliliği faaliyeti, 1 Haziran 2019 – 30 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleşmektedir. Faaliyetin 30 Nisan 2021 tarihinde mutlaka tamamlanması gerekmektedir.
Toplam Faaliyet Süresi Sınırı
Bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde (lisans, yüksek lisans, doktora), varsa Hayatboyu Öğrenme Programı döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süresi ile Erasmus döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süreleri toplamı, toplamda 12 ayı geçemez. Hibe verilmese dahi aynı öğrenim kademesi içerisinde yapılan öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin toplam süresinin 12 ayı geçmeyeceği şekilde faaliyetler planlanmalıdır.
Öğrenci mevcut öğrenim kademesindeki eğitimini tamamlayıp yeni bir öğrenim kademesine geçtiğinde (örneğin lisans eğitimi tamamlanıp yüksek lisans eğitimine başlandığında), yeni öğretim kademesinde tekrar en fazla 12 aya kadar hareketlilik gerçekleştirmesi mümkün olur. Böylelikle her bir öğrenim kademesinde en fazla 12 aya kadar olmak üzere, aynı kişinin en fazla 36 ay süreye kadar hareketlilik gerçekleştirmesi mümkün olur. Böylelikle her bir öğrenim kademesinde en fazla 12 aya kadar olmak üzere, aynı kişinin en fazla 36 aya kadar hareketlilik gerçekleştirmesi mümkündür.
ERASMUS STAJ HAREKETLİLİĞİNE KİMLER BAŞVURABİLİR / ASGARİ ŞARTLAR
Samsun Üniversitesi örgün eğitim kademesinde kayıtlı tam zamanlı öğrencileri (önlisans, lisans, yüksek lisans yada doktora öğrencisi olabilir) her sınıfta ve son sınıf öğrencileri mezun olduktan sonra da 12 ay içinde yapabilirler. Ancak başvurunun mezuniyet öncesi yapılmış olması gerekir. Mezun olmuş öğrenciler başvuruda bulunamazlar. 12 aylık süre öğrencinin mezuniyet tarihi itibariyle başlar. Birinci sınıf öğrencilerinin seçiminde ilk yarıyıl sonundaki (oluşmuş ise) akademik not ortalaması dikkate alınır.
Staj hareketliliğinde öğrencinin gönderileceği ortak bir yükseköğretim kurumu veya staj yeri mevcut olmadan, öğrenciler hareketlilik faaliyetine katılmak üzere seçilemez. Öğrenci seçilmeden önce staj yapılacak işletme biliniyor olmalıdır. Erasmus staj faaliyetinden faydalanmak isteyen öğrenciler staj yapacakları kurumu kendileri bulmalıdır.
Lisans öğrencileri için ağırlıklı not ortalamasının 2,20/4,00 olması.
Lisansüstü öğrencileri için ağırlıklı not ortalamasının 2,50/4,00 olması.
Disiplin cezası almış olmak veya alttan derse sahip olmak Erasmus Staj Hareketliliği faaliyetinden faydalanılmasına engel değildir.
Erasmus staj faaliyeti belirli bir öğretim programı kapsamında yapılan akademik çalışmalara ilişkin araştırma ödevleri, analiz çalışmaları gibi çalışmalar yapmak üzere kullanılamaz.
Staj faaliyeti, öğrencinin, öğrencisi olduğu mesleki eğitim alanında uygulamalı iş deneyimi elde etmesidir. Staj faaliyetinin öğrencinin diploma programı için zorunlu olması beklenmez. Ancak staj yapılacak sektör, öğrencinin mevcut mesleki eğitim programı ile ilgili bir sektör olmalı ve staj faaliyeti öğrencinin mesleki gelişimine katkıda bulunmalıdır.
Öğrencinin not ortalamasının başvuru aşamasında asgari şartları sağlaması gerekir. Not ortalamasının tespitinde öğrencinin almış olduğu en son transkript kullanılır. Öğrencisi olunan (seçimlerin yapıldığı) yükseköğretim kurumu tarafından verilen güncel transkriptin kullanılması esas olmakla birlikte, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için, bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. Benzer şekilde, yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.
Lisansüstü eğitimine başlayıp henüz not ortalaması oluşmamış öğrenciler için lisans mezuniyet not ortalaması dikkate alınacak olup değerlendirme 2,5/4,00 not ortalaması üzerinden yapılacaktır.
Aşağıdaki kuruluşlar Erasmus staj faaliyeti kapsamı dışındadır:
- Avrupa Birliği kurumları ve AB ajansları
- AB programlarını yürüten ve bu kapsamda hibe alan kuruluşlar
- Misafir olunan ülkedeki ulusal diplomatik temsilciliklerimiz (büyükelçilik ve konsolosluk gibi).
UYGUNLUK KONTROLÜ
Ulusal Ajans tarafından yayımlanan 2019 Sözleşme Dönemi Yükseköğretim Kurumları İçin El Kitabı’nda yer aldığı şekilde, staj hareketliliği programına başvuran (durumu uygun olan veya olmayan) tüm öğrenciler için “Uygunluk Kontrolü” işlemi yapılır. Durumu uygun olan öğrenciler Birim Değerlendirme Seçim Komisyonu tarafından gerçekleştirilecek yabancı dil konuşma düzeyi tespit sınavına alınacak olup durumu uygun olmayan öğrencilere durumları nedeni ile birlikte e-posta yoluyla koordinatörlerce bildirilecektir.
BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE SEÇİM İŞLEMLERİ
Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir. 2019 proje dönemi öğrenim hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
2019 Proje Dönemi Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketliliği Seçim Ölçütleri | |
Akademik Başarı DüzeyiNotların çevriminde “Yükseköğretim Kurulu 4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları” tablosu kullanılır. | % 50 |
Dil Seviyesi | % 50 |
Engelli Öğrencilere (belgelenmesi kaydıyla) | +10 puan |
Şehit ve Gazi Çocuklarına (belgelenmesi kaydıyla) | +15 puan |
Daha önce yararlanma (hibeli her bir faaliyet için) | -15 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma | -10 puan |
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere(2019 Erasmus uygulama el kitabı ile eklenmiştir) Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir). | +10 puan |
ÖNEMLİ UYARI!!!!
Daha önce hareketlilikten yararlanma durumunda -15 puan uygulaması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen hareketlilikler için uygulanmaz. Bu uygulama hareketlilikten aynı öğrenim kademesinde (lisans, yüksek lisans, doktora) yararlanmak amacıyla tekrar başvuruda bulunan öğrenciler için geçerlidir.
SÜRE VE HİBE HESAPLAMALARI
Öğrencilere yurt dışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurt dışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.
Ulusal Ajans tarafından 2019-2020 döneminde aylık Erasmus hibe ödemeleri, hayat pahalılığına göre 2 ülke grubu için belirlenmiştir.
Program ülkeleri arasında staj hareketliliği için öğrencilere gidiş-dönüş seyahatleri için ayrıca destek verilmemektedir.
Hayat Pahalılığına Göre Ülke Türleri | Hareketlilikte Misafir Olunan Ülkeler | Aylık Staj Hibesi (€) | |
1. ve 2. Grup Program Ülkeleri | Danimarka, Finlandiya, İrlanda, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Lüksemburg, Norveç,Almanya, Avusturya,Belçika, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İspanya, İtalya, Malta, Portekiz, Yunanistan, | 600 | |
3. Grup ProgramÜlkeleri | Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya | 400 |
İlk ödeme olarak, öngörülen toplam faaliyet süresine göre hesap edilen toplam hibenin % 80‘i ödenir.
İkinci taksit, öğrenim dönemi sonunda, öğrenciye verilen katılım belgesi ve kesin gerçekleşen faaliyet süresi ve öğrencinin başarı ve sorumluluklarını yerine getirme düzeyi dikkate alınarak yapılır. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve/veya başarısız öğrencilerin hibelerinde kesinti yapılması söz konusudur.
Faaliyet başlamadan önce yapılacak planlamada gidilecek kurumdaki akademik takvim, öğrencilerin davet mektuplarında yer alan süreler gibi bilgi ve belgelere göre süre ve hibe konusunda üst sınır belirlenir
Faaliyet tamamlandığında yurt dışında gerçekleşen fiili faaliyet süresine ve öğrencinin sorumluluklarını yerine getirme düzeyine bakılarak öğrencinin toplam nihai hibesi yeniden hesaplanır. Kesin faaliyet süresi, katılım sertifikasında bulunan faaliyet başlangıç-bitiş tarihleri ve pasaportta yer alan giriş-çıkış tarihlerine göre hesaplanır.
ÖDEMEDE KESİNTİ YAPILMASI
Üniversite, stajhareketliliği faaliyetini başarıyla gerçekleştirmeyen ve/veya asgari süreyi (62 gün) tamamlamayan öğrencilerin hibelerinde kesinti yapabilir. Kesinti miktarı %20 ile %100 arasında olmakla birlikte üniversitenin takdirindedir.
Zorunlu OLS sınavını, gidiş öncesinde ve dönüşte almayan ve katılımcı anketini doldurmayan öğrencilere %5 oranında kesinti Değişim Programları Komisyonu kararı doğrultusunda yapılabilir.
Katılım belgesinde belirtilen faaliyet başlangıç-bitiş tarihinin gerçek tarihleri içermediğinin veya öğrencinin resmî tatil günleri hariç, yani normal şartlarda stajın devam etmesi gereken tarihlerde misafir olduğu kurumdan (şehirden / ülkeden) ayrıldığının açıkça bilindiği durumlarda ek araştırma yapılmasına gerek görülmüş ve öğrencinin aralıksız olarak 7(yedi) takvim gününden (hafta sonu dâhil) fazla süre ile misafir olunan kurumdan ayrıldığı tespit edilmişse, söz konusu ayrı kalınan toplam gün sayısı için hibe ödemesi yapılmaz. Daha önce ödeme yapılmışsa, ödemenin iadesi talep edilir.
Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin (katılım belgesi (Confirmation of Traineeship Period) ve staj hareketliliği için öğrenim anlaşması (Learning Agreement for Traineeships/After the Mobility) teslim edilmemesi durumunda hareketlilik geçersiz sayılır ve öğrenciye hibe ödenmez; başlangıçta ödenen hibe tahsil edilir.
STAJ HAREKETLİLİĞİNDEN HİBESİZ YARARLANMA
Seçim sonuç listesinde yedek öğrenci olarak ilan edilen öğrenciler, istedikleri takdirde hibe almaksızın faaliyete katılabilirler.
Hareketlilikten hibesiz (kendi imkânları ile) yararlanacak öğrenciler de diğer başvurularla beraber genel değerlendirmeye tabi tutulur ve hibeli öğrencilerle aynı süreçten geçer. Hareketlilikten hibesiz yararlanacak öğrencinin farkı, öğrencinin bütçe hesaplamalarına dâhil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması öğrencinin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir.
Yedek listede yer alan öğrencilerin hareketlilikten hibesiz olarak yararlanmak istemeleri halinde, ilgili taleplerine ilişkin dilekçelerini Bölüm Koordinatörlerine teslim etmeleri gerekir. Hareketlilikten hibesiz yararlanacak öğrenci bilgisi, Bölüm Koordinatörü tarafından yazılacak resmi bir yazı ile birlikte Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Yönetim Kurulu Kararı ile Erasmus Koordinatörlüğü’ne bildirilir.
Her bir öğrenim kademesinde, hibesiz de olsa 12 aydan fazla hareketlilik gerçekleştirilemez.
KALACAK YER, PASAPORT ve VİZE İŞLEMLERİ
Öğrencinin yurtdışına çıkış işlemleri, yurtdışında kalınacak yer temin edilmesi, pasaport ve vize işlemleri öğrencinin sorumluluğundadır. Vize ve pasaport konusunda ulusal veya diğer yetkili kuruluşlar tarafından istenen ve yükseköğretim kurumu tarafından hazırlanması gereken belgeler varsa, söz konusu belgeler yükseköğretim kurumu tarafından düzenlenir.
SİGORTA YÜKÜMLÜLÜKLERİ:
Staj hareketliliğine katılacak öğrencilerin “Yükseköğretim staj hareketliliği için hibe sözleşmesi” uyarınca zorunlu olan sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir. Yükseköğretim kurumu sigortaların yapıldığını kontrol eder ve yapıldığından emin olur.
Erasmus Staj Hareketliliği için zorunlu sigortalar:
- Genel Sağlık Sigortası,
- Mesuliyet (Sorumluluk) Sigortası,
- Ferdi Kaza Sigortası
DİKKAT!!!
- Erasmus Öğrenim Hareketliliği için Ulusal Ajans tarafından Üniversitemize tahsis edilen bütçe planlaması doğrultusunda, tüm başvuru sahipleri aday statüsündedir. Başvuru sahibi, seçilmiş olarak ilan edilse hibe tahsisi sağlanıncaya değin adaydır.
- Bir yıl için hibe verilmesi durumu ve hibeli uzatma taleplerine ilişkin ikinci bir duyuru, hibe imkânı olması halinde Koordinatörlüğümüzce ayrıca yapılacaktır.
- Engelli / özel ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin programa seçilmeleri halinde, kendilerine ek hibe desteği sağlanabilecektir. Ek hibe oranı, alınacak toplam Erasmus hibesini geçemez. Özel ihtiyaç desteği hakkında ayrıntılı bilgi, Koordinatörlükten alınabilir.
- Burada belirtilemeyen tüm hususlarda, ilgili yılın Erasmus uygulama el kitabı hükümleri uygulanır.
Başvurular, yukarıdaki takvim doğru ltusunda tüm gerekli evrakların öğrencilerin kendi akademik birimlerine teslim edilmesi şeklinde yapılacaktır. Akademik birimlerce alınan başvurular Erasmus Koordinatörlüğüne iletilecektir. Programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste Koordinatörlük web sayfasında ilan edilecektir.
Bu ilan ile başvuru toplanan 2019 K103 Öğrenci Öğrenim ve Staj Hareketliliği için, bütçe imkanları dahilinde, öngörülen kontenjanlar 3+3 (Öğrenim+Staj) olarak belirlenmiştir. Nihaî değerlendirme sonrasında bu sayılar değişebilir.
* “Mücbir sebep”, taraflardan herhangi birinin, sözleşmeden doğan herhangi bir yükümlülüğünü yerine getirmesine engel olan; tarafların, taşeronlarının, bağlı kuruluşlarının veya uygulamada görev alan üçüncü tarafların hata veya ihmalinden kaynaklanmayan ve gösterilen tüm özen ve dikkate rağmen kaçınılmaz olan ve önceden tahmin edilemeyen, tarafların kontrolünün dışındaki istisnai herhangi bir durum veya olay anlamına gelir. Bir hizmetin sunulmaması, ekipman veya malzemelerdeki kusurlar veya bunların zamanında hazır edilmemesi, doğrudan bir mücbir sebepten ve ayrıca işgücü anlaşmazlığı, grev veya mali sıkıntılardan kaynaklanmadığı müddetçe, mücbir sebep olarak öne sürülemez.