Samsun’da düzenlenen “13. Uluslararası MEB Robot Yarışması”, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un katıldığı törenle başladı.
Bu yıl yarışmaya; Tunus, Gürcistan, Ukrayna, Lübnan, Bangladeş, Bosna Hersek, Gambiya, İran, Zambiya, KKTC, Pakistan, Yemen, Kazakistan, Cezayir, Romanya, Turks ve Caicos Adaları ve Türkiye olmak üzere 878 kurumdan 5 bin 999 yarışmacıya ait 3 bin 848 robot katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Açılışa katıldı
Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonu’nda yaklaşık 8 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kuran, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Varın Numanoğlu yaptı.
Daha sonra kürsüye gelen Vali Osman Kaymak, yarışmaya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Yüksek teknoloji üretmek isteyen toplumlar, robotik alanlara yönelik yatırımlar planlamaktadır. İlimizde düzenlenen bu yarışma ile gençler, çeşitli tasarımlar yapmakta, programlar yazmakta, yaratıcı düşünmekte, dolayısıyla yapılandırmacı bir eğitim ortamı oluşturmaktadır. Ülkemizde mesleki ve teknik anlamda eğitimlerin niteliğinin artırılması, toplumsal anlamda farkındalık oluşturması ve gençlerimizin yaratıcılıklarını ortaya çıkarması bakımından bu tür organizasyonların çok önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Son olarak söz alan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçekçi yol bilimdir, akıldır.’ Bu inanç ve düşünceyle Samsun’da hayata geçirdiğimiz Uluslararası Robot Yarışması ayrı bir anlam taşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bunun gerçekleştirilmesinin gururu içerisindeyiz.” dedi.
Yapay zeka kavramının üzerinde durulan bir konu olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, “2023 Vizyonu’nda yapay zekanın Milli Eğitim Bakanlığı’nın temelinde yer alan bütün iş ve işlemlerinde prensiplerle yürüteceğimiz bir yol göründü önümüzde. Bu yol bizim için anaokulundan üniversite ve lisansüstü eğitim çalışmalarına kadar her basamakta yapay zekayı nasıl hayata geçireceğimizin işaret fişeği oldu. Benim tecrübelerim gösteriyor ki, eğer gençlere bir imkân sağlanırsa son derece başarılı projeler ortaya çıkarıyorlar. Her zaman yeniliklere açık, vizyon sahibi gençler görmek bizi mutlu ediyor. Büyük bir ivme kazanan 2023 çalışmalarımızla yapay zekanın yardımıyla bütün sektörlerimiz gelişecektir diye düşünüyorum. Türkiye’de robot teknolojisi büyüyor, gelişiyor. Dünya çapında ödüllerimiz var. Çok daha büyük projelere imza atacağımızı düşünüyorum. Bir gün robot teknolojisinin Nobel’i olan ödülü neden bizim gençlerimiz almasın. Salondaki gençlerden bu ödülü bekliyoruz” diye konuştu.
13. Uluslararası Robot Yarışmasının teması, bu yıl “Yapay Zeka Uygulamaları” olarak belirlendi. Temalı, Çizgi İzleyen, Hızlı Çizgi İzleyen, Sumo, Mini Sumo, Robotino (Hareketli Robotlar), İnsansız Hava Aracı (Mini Drone), İnsansı Robotlar, Endüstriyel Robotik Kol, Tasarla-Çalıştır, Yumurta Toplama (Caretta Caretta) ve Serbest Proje olmak üzere toplam 12 kategoriden oluşan yarışma “http://robot.meb.gov.tr” adresinden canlı olarak yayınlanıyor.
Son 7 yıldır TÜBİTAK iş birliği ile yapılan organizasyonun paydaşları arasına bu yıl, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından yürütülen TEKNOFEST de katıldı.
12 Nisan’da tamamlanacak yarışmada dereceye giren ekiplere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birer dizüstü bilgisayar, başarı belgesi, madalyon ve kupa verilecek. TÜBİTAK tarafından da 12 kategoride toplam 216 bin lira para ödülü dağıtılacak.
Yarışmanın ödül töreni 12 Nisan 2019 tarihinde Yaşar Doğu Spor Salonu’nda saat 16:00’da yapılacak.