Samsun Üniversitesinin kuruluşunun dördüncü yılı kapsamında Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 1. Karadeniz Aile Hekimliği Günleri’nin açılış programı gerçekleştirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon Şehit Ömer Halisdemir Kongre Salonunda gerçekleşen etkinliğe Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergin Kariptaş ve çok sayıda aile hekimi katıldı.
Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesinin Kurulması ile Birlikte Güçlendik
Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan programda ilk olarak kürsüye gelen Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Erdinç Yavuz, “Pandemiden hayatımıza geri dönme hazırlığı içerisindeyiz. Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesinin kurulması ile birlikte güçlendik. Rektörümüzün de sürekli dile getirdiği üzere ‘Nitelikli Toplum İçin Nitelikli Üniversite’ şiarındayız. Bu kongre de bunun bir eseridir. Aile Hekimliği akademisyenleri ile sahada Aile Hekimi olarak çalışan meslektaşlarımızı ortak bilimsel platformda bir araya getirme amacıyla yola çıktığımız ve bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz 1. Karadeniz Aile Hekimliği Günleri’nde görmekten mutluluk duymaktayız.” şeklinde konuştu.
Pandemi Sonrası İlk Kongre
Ardından kürsüye gelen Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz bu kongre pandemi sonrası düzenlediğimiz ilk kongre olması sebebiyle sağlık camiamız adına önemli bir kongre. Umarım bu iki günlük kongre bizlere çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerinde bulundu.
Toplumun Sağlıklı Olması Adına Üzerinize Çok İş Düşüyor
Son olarak kürsüye gelen Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, “Uzun bir pandemi arasından sonra böyle bir etkinlikte buluşuyoruz. Üniversitemiz 2018 yılında kuruldu. Tıp fakültemiz ise bir yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Samsun’un yeni tıp fakültesi olarak, şehrimize ve bölgemize büyük katkılar sağlayacak ve ‘Sağlık Kenti Samsun’ ilkesiyle hareket ederek hasta ve hasta yakınlarına en iyi şekilde hizmet edeceğiz. Samsun’un hasta potansiyelinin büyük bir kısmına sahip olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile afiliye olduk. Bu afiliye sisteminin daha verimli olduğunu düşünüyorum. Üniversiteler sadece bilgi üreten kurumlar olmak yerine, bu üretilen bilgiyi hizmete dönüştürmelidir. Bu noktada aile hekimliği ilk basamaklardan birini oluşturuyor. Karadeniz Bölgesinde ilk olması sebebiyle de önemli bir kongre. Pandemi sürecinde deneyimlediğimiz tecrübeleri burada konuşma fırsatı bulacağız. Hayatta en önemli şey sağlık. Katılımcılarımızın birbirleri ile ciddi bir tecrübe paylaşımı yapacağını düşünüyorum. Ağırlıkla diyabet ve hipertansiyon alanında sunumların gerçekleşeceğini biliyorum. Toplumun sağlıklı olması adına üzerinize çok iş düşüyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılış programının ardından sunumlara geçildi. Her yıl sahadan gelen geri bildirimlerle bir tema seçmeyi planlayan 1. Karadeniz Aile Hekimliği Günleri’nin bu yılki teması ‘Kronik Hastalıklar’ olarak belirlendi. İki gün sürecek kongre kapsamında üç farklı oturumda kırk altı sözlü bildiri sunulacak olup Aile Hekimliğinde Bakımın Sürekliliği, Aile Hekimliği ve Kronik Hastalık Yönetimi paneli; Aile Hekimliği Uygulamasında Yeni Dönem: Kronik Hastalık Taramaları: Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler forumu düzenlenecektir. Ayrıca davetli konuşmacılar tarafından hastalık yönetimi platformu, kronik yara bakımı, hiperlipidemi güncelleme 2022, akılcı ilaç kullanımı, kardiyovasküler risk hesaplama, birinci basamakta hipertansiyon yönetimi 2022, yaşlı hastada malnutrisyon, erişkin bağışıklamada yeni kılavuzlar ve pnömokok aşıları, birinci basamakta sık atlanan bir tanı-vakalarla atriyal fibrilasyon, birinci basamakta güncel diyabet tanı, tedavi ve izlemi ve astım tanı ve tedavisinde yeni ne var, konuları ele alınacaktır.